Djeca i lijekovi

Koje lijekove ne smijemo davati djeci…

Uvijek treba pročitati uputu o lijeku i pozorno pratiti upute ljekarnika o tome kako postupati s određenim lijekom. Poseban oprez potreban je kada su u pitanju djeca i kada su u pitanju lijekovi koji se nalaze u slobodnoj prodaji (mogu se kupiti bez liječničkog odobrenja odnosno recepta).
U nastavku teksta donijet ćemo par savjeta vezanih uz davanje lijekova djeci.

Aspirin
Aspirin ili acetilsalicilna kiselina je lijek koji često koristimo kao analgetik, antipiretik i antiupalni lijek i lijek koji se koristi u prevenciji tromboze i infarkta srca kao i moždanog udara.
Aspirin je jedan od najstarijih i najrasprostranjenijih lijekova današnjice i nalazi se u nizu drugih lijekova, pod raznim nazivima.
Aspirin u velikim dozama može imati nekoliko neželjenih efekata, a kod djece i adolescenata već se duže vrijeme ne koristi za ublažavanja simptoma gripe, ospica i drugih virusnih bolesti, zbog povećanog rizika od Reyevog sindroma – potencijalno smrtonosne bolesti koja se najčešće javlja kod djece mlađe od 15 godina. Uzrok bolesti još nije do kraja razjašnjen, ali je činjenica da se pojavljuje kod djece sa virusnim oboljenjima koja su za liječenje koristila aspirin. Javlja se i kod onih koji nisu koristili aspirin.

Lijekovi koji se žvaču
Lijekovi koji se žvaču ili gutaju potencijalna su opasnost za malu djecu i bebe. Preporuka je davati lijekove u sirupu, u kapima ili one u obliku čepića.
Obavezno treba pročitati uputu o lijeku i pridržavati se preporučenih doza i mjera opreza – preosjetljivosti djeteta na osnovne i/ili pomoćne sastojke lijeka, probleme sa bubrezima i/ili jetrom, istodobno uzimanje drugih lijekova i dr.

Lijekovi za odrasle
Lijekovi za odrasle ne daju se djeci i bebama. Čak niti u smanjenim dozama. Ukoliko lijek nije propisan za dijete od strane liječnika nikako ga ne smijemo davati djeci i malim bebama. Poseban oprez nalažemo kod lijekova koji se mogu kupiti bez liječničkog recepta.
Lijekovi propisani drugoj osobi i/ili oni propisani za drugu bolest
Djeci treba davati isključivo one lijekove koje im je propisao liječnik. Iznimno je opasno djeci i bebama davati lijekove namijenjene drugim osobama (npr. bratu ili sestri) ili one koje je liječnik propisao za neku drugu bolest.

Lijekovi kojima je istekao rok trajanja
lijekove kojima je istekao rok trajanja treba odnijeti u ljekarnu ili u spremnike predviđene za pohranu starih lijekova. Isto tako treba odbaciti lijekove kod kojih je došlo do određenih promjena u strukturi (promjena boje, oblika) čak i ako im je rok trajanja valjan jer mogu biti štetni po zdravlje.

Dodatni lijekovi
Ukoliko dijete istovremeno uzima više vrsta lijekova to treba biti isključivo po nalogu liječnika. U suprotnom riskiramo zdravlje djeteta.

“Blue Butterfly” – Image courtesy of dan / FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar