Djeca i mobiteli

Mobitel nije igračka…

Djeca mlađa od 12 godina, prema mišljenju liječnika, ne bi trebala koristiti mobilne telefone. Ipak mobitelom se koristi gotovo 98% školaraca ispod te dobi.

Teška odluka za roditelja – s jedne strane mobitel je mnogim roditeljima priskrbio stanovita olakšanja, a s druge nad glavom nam visi veliki zdravstveni upitnik i onaj vezan uz zlostavljanje preko mobilnog uređaja.
Roditeljima je lakše otići na posao kada znaju da u svakom trenutku mogu biti u kontaktu s djetetom. No, u paketu s ovom prednosti ide i niz negativnosti među kojima je i nasilje među djecom. Prema provedenim anketama imamo zašto biti zabrinuti – izuzetno veliki broj djec/školaraca preko mobilnog uređaja prima poruke neprimjerenog sadržaja.

ID-100384610Uz to, iz znanstvenih krugova upozoravaju da upotreba mobitela negativno utječe na zdravlje osobe koja se njime koristi, a posebno ugrožena kategorija su djeca. Stručnjaci savjetuju da djecu poučimo da češće šalju sms poruke, a manje razgovaraju.

Dobitnica Nobelove nagrade dr. Devra Davis, poznata američka znanstvenica, tvrdi da ćemo se zbog korištenja mobilnih telefona kroz par godina suočiti sa globalnom zdravstvenom katastrofom. Doktorica Davis posebno je zabrinuta uza dječju populaciju i savjetuje korištenje mobitela samo u hitnim situacijama.

O zračenju mobiltela raspravlja se već duži niz godina – znanstvenici tvrde jedno, proizvođači drugo. Roditelji su na vagi – teško je objasniti djetetu da ne može imati ono što imaju svi drugi, a teško je i ne biti u kontaktu s djetetom za vrijeme odsutnosti.

Rješenje?
Zabrane nemaju uspješnu povijest i ne bismo im trebali pribjegavati. Djeci treba objasniti, na njima prhvatljiv način, ulogu mobitela i njegove dobre i loše strane. Isto tako, ne treba pretjerivati i djeci kupovati skupe modele koji djeci pružaju pregršt mogućnosti za igru i zabavu jer time samo potičemo njegovu upotrebu i kada to nije neophodno.

“Group Of Childrens Chatting With Smart Phones In The Park” – Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net
“Boy Calling Phone”- Image courtesy of Supertrooper at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar