Djeca kao primjer

Neke stvari treba učiti od djece…

Biti iskren
Ponekad nam se čini da su djeca brutalno iskrena, a zapravo samo su iskrena, a istina kako je vide ponekad nije najugodnija. Biti u potpunosti i uvijek iskren – pitanje je sad i biti će uvijek.

Živjeti sada i ovdje
Djeca žive u trenutku i za trenutak, za sada. Mi odrasli najčešće smo par koraka ispred. U isto vrijeme radimo nekoliko stvari utrkujući se sa vremenom. Takvom načinu življenja plaćamo račune u vidu narušenog zdravlja, nervoze, depresije i dr.

Pokazati radost
Odrasli se smješkaju, djeca poskakuju i bez ustezanja pokazuju radost. Isto tako kao što treba ponekad zavikati u ljutnji, važno je ponekad i poskočiti od sreće.

Nagraditi se
Ako nešto naprave dobro djeca se vole nagraditi. Kako odrastamo, podižemo si ljestvicu sve više, a nagrađujemo se sve manje. Napravite li nešto dobro i zadovoljni ste obavljenim poslom, nagradite se, pohvalite sami sebe.

Pitati
Djeca pitaju kada im nešto nije jasno ili nešto ne znaju. Mi odrasli često se sramimo pitati ne bismo li ispali neznalice. Najčešće bez osnove. Ne sumnjajte u sebe, nitko ne zna baš sve, netko zna manje, netko više, a onaj tko pita – definitivno manje skita.

Ostati znatiželjan
Djeca žele znati zašto je ovo ovako, a ono onako… I stalno zapitkuju i traže odgovore. Odrasli ne. Zaista, zašto je more plavo? Zašto je trava zelena? Pitati, biti znatiželjan, čuditi se… znači diviti se svijetu u kojem živimo i njegovoj raznolikosti. Lijepo je i korisno zadržati tu impresioniranost prirodom. To znači zamjećivati stvari, živjeti sada, u trenutku i diviti se stvorenome. To je formula za naprijed.

Prihvatiti dobronamjerne savjete i ispravke
Koliko puta odrali djecu ispravljaju i savjetuju im kako nešto učiniti. Dobar dio toga djeca poslušaju. Kako rastemo, raste i naš ego i postajemo malo osjetljiviji na savjete i ispravke. Prije nego odbijete savjet, razmislite zašto ga odbijate.


Zagrliti/dodirnuti

Djeca vole maženje, vole sjediti nekome u krilu i razgovarati, vole zagrljaje. Svega toga manje je sa svakom godinom više na kalendaru.
Zagrljaj je divna stvar. Jedna veličina paše svima. Ne zaboravite barem povremeno zagrliti svoje najbliže – roditelje, brata, sestru, prijatelja/prijateljicu… I malo više nego češće svog partnera/partnericu i svoju djecu.

ostavite svoj komentar