Dječji memorandum roditeljima

Nemojte me razmaziti.

Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam.

Nemojte se bojati biti strogi. To mi se sviđa jer to meni  znači da čuvate moje granice, koje ja ne mogu čuvati jer sam premali. Meni to znači da me volite i brinete za mene. Djeci kojoj roditelji sve dopuste s vremenom postane loše jer se osjećaju izgubljeni bez granica.
Kids, Drawing, Scribble, Lines, Girl

Nemojte odmah primjenjivati kaznu. Prvo me upozorite. Nježno i odlučno. Radije ću reagirati na uputu.

Nemojte biti nedosljedni. To me zbunjuje i tjera me na to da pobjegnem od svake obveze.

Nemojte obećavati. Možda nećete moći održati obećanje pa ću izgubiti vjeru u vas.

Nemojte vjerovati mojim provokacijama kad govorim i činim stvari samo da vas rastužim. To je samo zato što nije  ‘po mom’. Ako u takvoj situaciji popustite, nećete mi više biti autoritet nego ću ja upravljati vama. To je za dijete prilično teško.

Nemojte se previše žalostiti kad kažem da vas mrzim. Ne mislim ozbiljno, ali bih htio da vam bude žao zbog onog što ste mi učinili. Zato mi se ispričajte kada pogriješite. I dajte mi vremena da se odljutim.

Nemojte umjesto mene činiti stvari koje mogu učiniti sam. Zbog toga se osjećam kao beba, a mogao bih vas početi doživljavati kao sluge.

Nemojte me ispravljati pred drugima. Bit ću mnogo pažljiviji ako sa mnom razgovarate tiho i nasamo.Kids, Cat, Cute, Animal, Child, Kitty

Nemojte o mom ponašanju diskutirati kroz svađu. Ne znam zašto onda slabo čujem, a i nisam sklon suradnji. U redu je da se poduzmu potrebne mjere, ali diskusiju odložite za kasnije.

Nemojte stalno prigovarati. Kad to radite, počnem se praviti gluh.

Nemojte uvijek inzistirati da vam objasnim zašto sam nešto učinio. Ponekad zbilja ne znam odgovor.

Nemojte me štititi od posljedica. Moram učiti na iskustvu.

Ne odbijajte me kada tražim odgovor na normalna pitanja. Ako me odbijete, vidjet ćete da ću prestati ispitivati, a informacije tražiti negdje drugdje.

I vi se ispričajte meni kada pogriješite.  U suprotnom, čini se da ste idealni i nepogrešivi. S takvima je teško živjeti.

Iako smo malo zajedno, važnije mi je kako smo zajedno. Ali, volim kada smo više skupa.

Nemojte zaboraviti da ne mogu odrasti bez razumijevanja i podrške. Žao mi je kada zaslužena pohvala ponekad izostane, ali prijekor ne.

Upamtite, više učim od primjera nego od kritike.

Ja vas volim. Volite i vi mene…

Image by svklimkin from Pixabay
Image by Gustavo Rezende from Pixabay
Image by Laura Winder from Pixabay

ostavite svoj komentar