Dječji rođendan – korak po korak

Dječji rođendan sinonim je za radost i smijeh…

Djeca obožavaju slaviti svoje rođendane i da se njih pita slavili bi barem par puta godišnje. Roditelji su već druga priča jer oko organizacije dječjeg rođendana ima posla. Pozivnice, dekoracije, hrana, piće, prostor, organizacija samog slavlja (igre, glazba i sl.), dio su te priče.

Da biste organizirali dječju proslavu sa što manje stresa i po mogućnosti unutar jednog normalnog kućnog budžeta evo nekoliko korisnih savjeta kojim redom krenuti i što ne ispustiti:

Odredite datum i vrijeme proslave

Ukoliko ste za proslavu odabrali neku od igraonica rođendansku proslavu možete organizirati i tijekom tjedna. Ako ste se odlučili za prostor u vašem domu, najbolje je odabrati dane vikenda ili petak. Odredite točno vrijeme početka proslave i vrijeme završetka. Ukoliko se radi  o predškolskoj djeci dovoljno je dva sata zabave i to po mogućnosti u prijepodnevnim satima. Što su djeca starija zabava može početi kasnije i trajati duže (ali ne duže od tri sata).
Naša preporuka za veću djecu je 2,5 sata pa će se već samo po sebi rastegnuti na 3.Vrijeme početka i završetka navedite na pozivnicama kako bi se roditelji djece znali organizirati. I računajte s time da će se vrijeme zabave produžiti za kojih pola sata (uvijek netko od roditelja zakasni ili djeca zatraže još malo vremena i sl.).

Napravite listu gostiju

Nađite malo vremena i djetetom napravite listu prijatelja s kojima bi ono voljelo proslaviti rođendan. Ne ohrabrujte mega-zabave, puno djece ne znači i puno prijatelja, a vrlo je izgledno da preveliki broj djece onemogući organiziranu igru i kvalitetno druženje. Optimalan broj djece kreće se od 5-10.

Odaberite temu rođendana

Ovisno o dobi vašeg slavljenika to mogu biti omiljeni likovi iz crtića (gusari, princeze, vilenjaci, čarobnjaci…). Kada ste se odlučili za temu dekoracije, igre, pozivnice i dr. prilagodite toj temi.

Pravilo malih poklona

Netko mora biti prvi i pokrenuti stvar.Naime, rođendani su postali poprilično opterećenje za već preopterećni kućni budžet. Djaca pozivaju sve više prijatelja pa tako sve češće moramo izdvajati novac za rođendanske poklone. Djecu treba učiti (a odrasle podsjetiti) da je poklanjanje sa srcem bit poklanjanja (a ne skupoća poklona). Zato uvedite pravilo ‘poklon, ne skluplji od, recimo 30-ak kuna’. Navediite to pravilo na pozivnici. Malo je teško smisliti nešto prikladno za malo novca? Da, ali u tome i jest bit. Samo treba biti maštovit. Olovčice, slatkiši, cd sa zajedničkim fotografijama, zgodan okvir sa zajedničkom fotkompar čarapica, par rukoavica, šareni kišobrančić, lančić sa perlicama, prstenčić … Iznenadili biste se kako mašta proradi u trenu jedna sasvim obična stvarčica upakirana s maštom ispadne super poklon..

Pozivnice

Nema ljepše pozivnice od one koju ćete napraviti kod kuće. U skladu sa dobi i dijete može sudjelovati u izradi (obično im to pričinja veliko veselje). Mnoge igraonice i rođendaonice imaju i gotove pozivnice, pa ako ste u stisci s vreemno iskoristite tu mogućnost.
Na pozivnicama navedite datum kada ćete slaviti rođendan, napišite naziv tog dana u tjednu, vremensko trajanje rođendana, napomenu – treba li dijete ponijeti sa sobom papuče ili nešto drugo te  kontakt broj ili e-mail na koji vam djeca ili roditelji mogu potvrditi ne/dolazak djeteta ili vi sami nazovite roditelje. Pozivnice pošaljite dovoljno rano kako biste znali točan broj gostiju. Na pozivnice možete napisati što volite ili trebate, a nije osobito skupo, npr. Potrebne su mi čarape, skupljam gormite i volim mentol bombone i Spidermana.Još su mi fora naljepnice i bedževi ili cd filmovi.

Dekoracije

Ukrasiti možete ulazna vrata kao i prostor u kojem će se odvijati proslava. Baloni, papirnate trakice, lančići, vjenčići… Ukrase možete kupiti u trgovinama, dio možete izraditi sami. Malo šarenog papira i ljepila i tu su lančići, lepeze i cvjetići, kape za goste  i sve što izmaštate sa svojim djetetom.

Tijek proslave

Djeca vole spontanost, no veći broj djece znači i teže dogovaranje i usklađivanje. Zato je najbolje osmisliti vrijeme proslave.
Dolazak, čestitke , upoznavanje – obično dolazak gostiju započinje čestitkama i darivanjem slavljenika. Uputite dijete da pristojno prihvati poklon i čestitku (zagrljaj, poljubac). Jedno mjesto u prostoru izdvojite za poklone. Nakon što su gosti došli neka se međusobno upoznaju.
Otvaranje darova –  jako je zgodno da djeca otvore darove, to im pričinja zadovoljstvo, a i drugi gosti su znatiželjni što se krije iza kojeg omotnog papira. Važno je samo napomenuti da nije važna veličina dara već da je dar kupljen sa srcem. Tako je jedna olovka jednako vrijedan dar kao i neka lutka ili lokomotiva. Otvaranje darova se može događati kroz igru – bomb (glazba svira i svi stoje u krugu sa svojim darom i predaju ga osobi do sebe, a preuzima tuđi dar od osobe s druge strane i opet ga šalje dalje… tako u krug kruže darovi; kad glazba stane, slavljenica otvara onaj dar koji se kod nje našao u ruci)  ili kroz ‘tombolu darova’ (svako dijete dobije jedan broj ili sličicu, takve iste brojeve ili sličice ima slavljenica koja ih vadi iz kutije i čiji broj ili sličicu prozove, ta osoba donosi svoj dar i slavljenica ga otvara, a svi gledaju.).
Bilo bi dobro da im ponudite tijekom rođendana otprilike 3-5 igrica između kojih imaju pauze od  15 do 20 min odmora i igre ‘po svom’. Izbor igara ovisi o dobi djece. Manja djeca vole poskakivati plesti, pljeskati ručicama, sakrivati se… Malo veći vole društvene igrice, pogađanja i slično.
Osigurajte primjerenu glazbu za proslavu. Djeca će se lakše opustiti i bolje zabaviti uz glazbu. Potaknite ih na ples. Možete osmisliti neke plesne pokrete na pjesmu koju svi vole i svi plešu kako vaša slavljenica pleše…
Hrana i piće – ako pitate djecu – puno čipsa, smokija, gumenih bombona, coca-cole, fante  i kupili ste ih . Proslave jesu vrijeme kada se treba opustiti i prepustiti, no ne treba pretjerivati. Par vrsta voćnih negaziranih sokova ili čak sokova što se razrijeđuju s vodom isto će biti u redu. Mali sendiči od jednog zalogaja, poštedjet će vas nepojedenih ostataka. Popularni su oni na krekerima, na malim kruščićima i sl. Malo mliječnog namaza ili majoneze, pureća šunkica, krastavčić, mini rajčica – pun pogodak. Čokoladni biskvit preliven čokoladnom glazurom i posipan zanimljivim jestivim ukrasima uvijek dobro prođe. Sve režite na što sitnije dijelove da izbjegnete ostavljanje, rasipavanje, mrvljennje i sl. Biskvit sa malo sezonskog voća i sa šlagom, naročito u ljetnim mjesecima, djeca dobro prihvaćaju.

Pribor za jelo
Zbog praktičnosti i sigurnosti najviše koristimo plastične čaše i pribor za jelo. Odaberete li pribor i čaše u veselim bojama imate dodatnu dekoraciju. Na čaše je uputno upisati ime djeteta jer vrlo brzo se čaše pomiješaju i djeca ne znaju koja je čija. Na taj način izbjeći ćete i nepotrebno razbacivanje čašama. Isplati se i kupovina plastičnog pribora od čvrste i perive plastike (ista se može koristiti godinama i za piknike i slične događaje).

Mali darovi sa sve uzvanike – to je vrlo simpatično i ne mora puno koštati – svaki uzvanik može dobiti jednu lizalicu ili malu čokoladicu ili bombončić u prozirnoj vrećici za zamrzavanje svezanoj sa ukrasnom vrpcom; u toj vrećici može se nalaziti i kratka porukica – Hvala što si došao na moj rođendan!, u toj vrećici može se nalaziti i cd sa fotkama rođendana ili što vam već padne na pamet…

I ne zaboravite najvažnije: Dobra volja je najbolja!!!!

Praktična iskustva:

“Mi smo se jedne godine na taj način riješili svih suvišnih plišanaca i igračaka s kojima se ne igraju naša djeca. Naravno , podrazumijeva se da su to uščuvane igračke. Zamotali smo ih u ukrasne papire i stavili na njih brojeve te za kraj rođendana organizirali tombolu….”
Ivana G.

“Mi  već par godina ne radimo klasične torte koje djeca uglavnom ne pojedu već napušemo balon, namažemo ga čokoladnom kremom i djeca prstima jedu kremu posutu ukrasnim mrvicama. Takva vrsta torte se posve pojede,a djeci je to pravi užitak.”
Maja J.

“Umjesto sendviča napravimo pizzu koju svi vole i narežemo otprilike na veličinu malih zalogaja.
Čokoladne kuglice pokazale su se jako zahvalne, jednom smo napravili tortu piramidu od njih i klinci su bili oduševljeni.”
Ana L.Z.

“Za malo veće klince (3.-6. razred) organizirali smo film i kokice  – pri tom je jako važno da je film glasan… i ekran dovoljno velik (naravno , bila je i pizza i torta)
Veći su voljeli tip zagonetki koje – tko pogodi – dobiva mali slatkiš za dar…i vole igru – boca istine.”
Sanja L.

 

ostavite svoj komentar