Dobar jastuk

Preduvjet kvalitetnog spavanja…

Osnovna uloga jastuka je podupiranje gornjeg dijela leđa i vrata i njihovo opuštanje tijekom spavanja. Uzmemo li u obzir varijacije pri spavanju (spavanje na boku, na leđima ili na trbuhu…), veličinu trupa, glave, širinu ramena, probleme sa kralješnicom, zadaća jastuka nije jednostavna.
Suvremeni način života u kojem malo prostora ostavljamo za kretanje i tjelovježbu, a većinu vremena provodimo u prisilnim položajima (ponajviše sjedenju) pogoduje napetosti mišića vrata i leđa i kroničnim promjenama u mišićima i u koštano-zglobnoj strukturi.
Kod spavanja dolazi do značajnog opterećenja u području glave, ramena i vrata koji su svojesvrsni oklop najosjetljivijim strukturama (mozgu i leđnoj moždini), ta opterećenja vremenom dovode do određenih tegoba.
Idealan položaj kralješnice u krevetu je horizontalan, uz poštivanje fizioloških krivina. Takav položaj omogućavaju nam dobar krevet (dobar jogi) i dobar jastuk.
Jastuk koji previše podiže glavu (npr. ako ležeći na leđima vidite svoje nožne prste) ili na neki drugi način iskrivljuje kralješnicu, nije dobar jastuk. Valjak također nije optimalno rješenje jer ne omogućava ravnomjerno raspoređivanje opterećenja u odnosu na glavu, vrata i leđa, a teško se ili nikako prilagođava osobnim potrebama i promjenama položaja.
Pravilan izbor jastuka omogućiti će ralaksaciju, bolju prokrvljenost, opuštanje kišića i u konačnici, bolji san. Loš jastuk (ili loš krevet) mogu pogodovati ukočenosti vrata i ramena, gleavoboljama, vrtoglavicama, trncima, umoru…

Kod kupnje jastuka treba pripaziti na sljedeće:
Vrsta i kvaliteta materijala
Jastuk mora biti prozračan, građen od više slojeva koji dobro provode zrak i vlagu i sprječavaju neugodno znojenje glave i vrata što može rezultirati neugodnim upalama mišića vrata i ramena (čak i u ne prehladnim prostorijama).
Osobe sklone alergijama moraju posebno paziti na sastav jastuka i izbjegavati one koji u sebi sadrže tvari na koje su alergični, bilo da se radi o perju, vuni, sintetici i dr.

Oblik i građa jastuka
Modularno oblikovani jastuci lakše se prilagođavaju individualnim potrebama. Vodeni jastuci također značajno poboljšavaju kvalitetu spavanja boljim raspoređivanjem opterećenja kralješnice.
Sličan učinak imaju i vodeni madraci. To naravno ne znači da su svi vodeni madraci i svi vodeni jastuci dobri.

Održavanje
Kod odabira jastuka važno je kako se održava jer higijensko održavanje značajno utječe na funkciju i trajnost jastuka i na kvalitetu spavanja.
Jastuk treba sadržavati uvjerenje o kakvoći. Atributi poput ‘medicinski’, ‘anatomski’ ili ‘ortopedski’ nisu garancija kvalitete, najčešće je riječ samo o marketinškim izražajima.

Pravilan izbor jastuka neće izliječiti deformiranu i bolesnu kralješnicu , ali će omogućiti njenu relaksaciju i odmor tijekom spavanja.
U nekim zemljama liječnici propisuju anatomske jastuke kod određenih tegoba. Kod nas jastucima još uvijek ne pridajemo dovoljnu pažnju, a pravilan odabir mnogima bi prištedio određene tegobe te neugodnosti i troškove liječenja.

ostavite svoj komentar