Dohrana – voće i povrće

Raznovrsno i raznobojno, što prirodnije…

Voćni sok, a potom i kašice od voća i žitarica prve su nemliječne namirnice koje uvodimo u dojenačku prehranu, nakon navršenih pet do šest mjeseci.

Pri odabiru voća treba imati na umu da raznovrsni plodovi i plodovi raznih boja mogu djetetu osigurati fitokemikalije neophodne za pravilan razvoj i zdravlje organizma.

Prema piramidi pravilne prehrane, dijete bi svakodnevno trebalo konzumirati bar dvije porcije voća. Prehrana koja sadrži voće opskrbit će dijete energijom, ali i vitaminima i mineralima neophodnim za pravilan rast i razvoj.
Najbolje je započeti dohranu sa jabukom i kruškom u obliku kašica i sokova. Potom možete uvesti bananu, marelicu, breskvu, šljivu i bobičasto voće.
Što se sokova tiče, najbolji izbor su sokovi sa visokim udjelom voća (100%) i bez dodanog šećera.
Agrume (naranče, limun, mandarine) se preporuča uvoditi u prehranu djeteta nakon navšenog 10. mjeseca i to u razrijeđenom obliku. Koštuničavo voće (orahe, bademe, lješnjake) ne treba uvoditi prije navršene druge godine.
Što se sušenog voća tiče, postoji opasnost od gušenja, pa se ono može dodati u prehranu usitnjeno, u obliku kašice.

Neki pedijatri i nutricionisti tvrde da je poželjno istovremeno uvođenje i povrtnih kašica u prehranu kako bi se dijete od najmanje dobi navikavalo na razne okuse. Kao prve namirnice u dohrani savjetuje se uvesti mrkvu, buću, krumpir i karfiol.

Ukoliko vam porijeklo voća ili povrća nije poznato sigurnije je kupiti gotove industrijske kašice čija je proizvodnja strogo kontrolirana. Industrijske kašice izvrsno će poslužiti i tijekom zimskih mjeseci kada je ograničena ponuda svježeg, sezonskog voća i povrća. Dojenčad i mala djeca (posebno do 12 mjesci starosti) osjetljivi su na razne aditive u hrani pa su stoga najbolji izbor kašice iz organskog uzgoja.

 

ostavite svoj komentar