Doktor Google

Pretraživanje interneta radi informiranja o zdravlju vrlo je razumljivo, dapače i poželjno. Kao poželjna društvena vrijednost promiče se odgovornost za vlastito zdravlje što podrazumijeva i informiranje o simptomima i liječenju.

Free Cartoon Checkup vector and picture

Medicinske informacije trebale bi zadovoljavati sljedeće kriterije: transparentnost, vjerodostojnost, privatnost i zaštitu podataka, ažuriranje informacija, oglašavanje, odgovornost i pristupačnost. Zadovoljavanje ovih kriterija informaciju čini valjanom no, i kao takva ona ne može služiti kao dijagnostičko pomagalo za postavljanje dijagnoze i zamijeniti stručnu osobu, liječnika, farmaceuta ili drugog.

Provedena istraživanja pokazala su da su pretraživanju zdravstvenih informacija sklonije žene, mlađe osobe i one narušenog zdravlja. Također je utvrđeno i to da osobe koje pretražuju Internet u pravilu imaju visoku razinu povjerenja u informacije dostupne na tražilicama, ujedno i nedovoljno zdravstvene pismenosti potrebne za procjenu kvalitete ponuđenih sadržaja.

Stoga, Google može poslužiti za informiranje i edukaciju o određenom zdravstvenom stanju i zdravim načinima življenja, ali ne i za postavljanje dijagnoze i određivanje liječenja.

Pri tom je važno:

Free Doctor Write Recipes illustration and picture
  • pretraživati isključivo provjerene stranice
  • čitati tekstove koje su potpisali stručnjaci, zdravstveni djelatnici
  • provjeriti autentičnost autora teksta i njegov interes te odgovornost za napisano
  • ne nasjedati na “čudesne” lijekove i metode
  • o korištenju biljnih pripravaka uvijek se savjetovati sa ljekarnikom, liječnikom ili drugom stručnom osobom (fitoterapeutom)
  • o svim važnijim životnim promjenama (načina prehrane, vježbanja, spavanja, disanja i dr.) posavjetovati se s obiteljskim liječnikom

Za postavljanje dijagnoze uvijek se prvo treba obratiti svom liječniku, a zatim je u redu potražiti informacije koje će pomoći da bolje razumijemo svoje stanje. Uloga educiranog zdravstvenog radnika nezamjenjiva je. Zdravlje je previše važno.

Image by Simon from Pixabay
Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay
Image by Mufid Majnun from Pixabay

ostavite svoj komentar