Dolaze gosti…

Dobro nam došli…

Tijekom blagdana posjeti prijatelja ili obitelji češći su nego inače. Uz malo truda i brige učinite svoj dom onakvim kakvim želite da ga dožive vaši gosti – lijepim, ugodnim, toplim, sigurnim…

Prvo što gosti uoče ulazni je prostor. Omogućite gostima da se raskomote i da odlože svoje svari na prikladno mjesto – bilo da se radi o vješalicama, ormarima ili posebnoj prostoriji u koju ćete odložiti kapute, kape, šalove, torbe… Zimi računajte na više stvari za odlaganje.

Želite li da vaši gosti ne ulaze u kuću obuveni, pripremite dovoljan broj papuča svih veličina. Inače, pristojno je upitati goste žele li obući papuče ili bi radije ostali u svojoj obući. Prijatelje možete zamoliti da ponesu svoje papuče, naročito za djecu. U tu svrhu praktično je imati i papuče-čarape koje se po vrlo povoljnim cijenama mogu kupiti, a poslije upotrebe oprati u perilici rublja.

Kuću/stan nije potrebno detaljno čistiti, ali je uputno pospremiti višak stvari, malo posisati podove, obrisati prašinu. Počistite kuhinju i ispraznite suđericu ili sudoper kako biste nakon obroka imali mjesta za novo prljavo posuđe i kako biste imali dovoljno čistog posuđa za goste.
Postavite stol.

Posebnu pažnju obatite na kupaonicu. Tu budite malo temeljitiji. Osigurajte dovoljno toaletnog papira na dohvat ruke, dovoljno sapuna i ručnike za goste. Namirišite prostor.Ili, ako ste eko tip – nemojte. Upotrijebite lavandine pušleke ili eterična ulja. Provjerite funkcionira li vodokotlić. Ono što ne želite da se vidi – pospremite u zatvorene ormariće.

Što više stvari obavite prije nego gosti dođu tako da im se možete posvetiti i sjesti malo sa njima kada dođu.

Ukoliko očekujete djecu, priredite neku zabavu tako da okupirate mališane kako biste i vi i njihovi roditelji imali više vremena jedni za druge. To mogu biti neke društvene igrice, dječja glazba ili crtić.
Isto tako, u skladu sa dobi djece, uklonite predmete koje ne želite da diraju i one kojima bi se mogli ozlijediti. Zaključajte prostorije u koje ne želite da netko ulazi. Djeca su znatiželjna i vole istraživati nove prostore.
Zagrijte prostorije u kojima ćete boraviti vi ili djeca.

Pripremite dovoljan broj stolica. Dobro je imati par sklopivih stolica za slučaj kada dolazi veći broj gostiju.

Ugasite TV prijamnik i pustite neku ugodnu (neutralnu) glazbu. Skinite pregaču i obucite se u neku udobnu i odjeću prikladnu za prigodu.

I budite dobre volje. Od svega nabrojanog – to je najvažnije.

ostavite svoj komentar