Domaći lijekovi i narodni savjeti kod prehlade

Učinkovitost domaćih lijekova sporija je u odnosu na lijekove iz ljekarni pa češće posežemo za ovim potonjima. No, blaže prehlade bolje je liječiti što manje škodljivim načinima i lijekovima.

Kod blaže prehlade savjetujemo:

Umirivanje
Kad osjetimo da nas hvata prehlada trebali bi stati i osluškivati svoje tijelo, dati mu priliku da pokrene vlastite mehanizme obrane. Umirivanjem i tretiranjem ranih simptoma možemo prevenirati pogoršanja i ubrzati prolazak prehlade.
Zaposlenima se savjetuje ostajanje kod kuće, u toplom, po pojavi prvih simptoma.

Utopljavanje
Toplina stvara osjećaj ugode i opuštenosti, poboljšava cirkulaciju. Osim topline u prostoru važno je konzumirati hranu koja grije (topla variva, juhe), a konzumacija ljute hrane dodatno će potaknuti cirkulaciju i otvoriti dišne putove (curry, chili).
Dan je preporučljivo započeti vrućim tušem. Para pomaže u otvaranju dišnih putova i lakšem disanju, tuširanje toplom vodom opušta. Toplina pomaže i pri bolovima u zglobovima i kostima koje često osjećamo pri takvim stanjima.

Pijenje mnogo tekućine
Dovoljan unos tekućine osobito je učinkovit kućni lijek kod prehlade. Obična voda, topla limunada, čajevi, juhe okrepljuju i hidratiziraju organizam.

Inhaliranje
U nedostatku inhalatora možemo se poslužiti i posudom u kojoj smo zakuhali vodu, čejem od kamilice ili metvice ili eteričnim uljima koja djeluju protuupalno i pročišćavaju dišne putove te vlaže.

Ispiranje nosa
Ispiranje slanom otopinom (fiziološkom otopinom ili otopinom na bazi morske vode) vlažiti sluznicu i tako zadržati prohodnost dišnih putova i smanjiti broj patogena.

Masiranje prsa
Masiranje prsa pripravcima na bazi eteričnih ulja pomaže bržem oporavku, k tome vrlo je ugodno i opuštajuće.   

Konzumacija orašastih plodova
Orašastim plodovi sadrže selen koji jača imunološki sustav.

Konzumacija vitamina C
Konzumiranje vitamina C smanjuje rizik od prehlade na pola, a redovita konzumacija djeluje na smanjenje trajanja simptoma prehlade.  

Kroz nekoliko dana simptomi prehlade trebali bi jenjati. U slučaju da se to ne dogodi savjetujemo posjet liječniku.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

ostavite svoj komentar