Doručak – najvažniji obrok u danu

Po doručku se dan poznaje…

Znanstveno je utemeljeno mišljenje da je doručak najvažniji obrok u danu. Doručak pokreće metabolizam i osigurava nam prijeko potrebnu energiju i nutrijente važne za zdravlje.
Osim toga, važno je napomenuti da osobe koje imaju naviku doručkovati u pravilu imaju manje problema sa viškom kilograma.

Što doručkovati?

Neke studije pokazale su da obrok bogat proteinima smanjuje osjećaj gladi tijekom dana, a time i potrebu za grickanjem i usputnom hranom. Preporuča se hrana koja će osigurati energiju za mišiće i mozak.
Zobena kaša sa obranim mlijekom, začinjena cimetom i sušenim brusnicama jedan je od prijedloga za uravnotežen doručak. Ovaj obrok bogat je ugljikohidratima, kalcijem, vitamniom D, proteinima i omega 3 nezasićenim masnim kiselinama.
Jedna od preporuka je obrok koji se sastoji od omleta pripremljenog od dva bjelanjka i jednog žutanjka, špinata i rajčica, uz desert od voćne salate od bobičastog voća.
Preporuča se dan započeti i voćem i nemasnim mlijekom, a kasnije, tijekom jutra unositi proteine (iz grčkog jogurta, svježeg sira ili tvrdo kuhanog jaja).
Uz doručak može se pojesti i koja slastica (najbolje tamna čokolada) jer je organizmam ono što konzumiramo u jutranjim satima sagori, a tijekom dana smanjiti će eventualnu žudnju za slatkim.
Dan može započeti i sa frapeom od voća i povrća (po mogućnosti iz organskog uzgoja). Radi se o frapeu od zelene salate, celera, špinata, jabuka, krušaka, banana i limuna. Ovakav doručak osigurava tijelu prijeko potrebne vitamine, minerale, dijetalna vlakna, enzime, antioksidanse.
Doručak od zobene kaše spravljene sa nemasnim mlijekom, svježim sirom, chia sjemenkama i cimetom još je jedna moguća kombinacija za doručak, a koja osigurava tijelu prijeko potrebne nutrijente za dobar početak dana.
Niste li u prilici (npr. zbog nedostatka vremena) pripremiti doručak i pojesti ga u miru, napravite si nešto od ovoga za užinu. Trud će vam se isplatit – i novčano i zdravstveno.

 

ostavite svoj komentar