Druženje sa starijim osobama

Druženje je važnije od pomoći u kući…

Starije osobe koje iz nekog razloga ne mogu dobiti mjesto u nekom od domova za starije osobe, osobe čija obitelj ne živi sa njima, osobe koje žive u udaljenim selima, na otocima ili su na neki drugi način izolirane, više od svega potrebite su druženja sa ljudima.
U našoj državi organizirani su razni programi razvoja usluga za starije osobe (nešto preko državnih institucija, nešto preko vjerskih zajednica), ali to ni približno nije dovoljno.
Ti programi trebali bi obuhvaćati pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe. Pokretnim starijim osobama trebalo bi omogućiti dolazak organiziranim prijevozom u zajedničko mjesto u kojem bi im se omogućilo druženje, prehrana, razne radionice i sl. Teško pokretnim ili nepokretnim osobama prijeko je potrebna  pomoć u kući. Na papiru to dobro funkcionira, u stvarnosti ne.
Veliki broj naših starijih sugrađana samuje. Potrebiti su pomoći u čišćenju doma, održavanju osobne higijene, puno im znači ako im netko obavi kupovinu živežnih namirnica, kupovinu i nabavku lijekova, odveze ih liječniku, a ponajviše su potrebiti razgovora i druženja sa ljudima. Najvažnije im je da imaju, barem povremeno, sa kime porazgovarati.
Osvrnite se oko sebe. Možda baš u vašem susjedstvu živi usamljena starica. Niste li u prilici izdvojiti puno vremena, možda jednom tjedno možete odvojiti sat vremena za razgovor uz kavicu ili čaj i kekse. Možda možete potaknuti svoju djecu da tu i tamo provjere treba li baki štogod i je li dobro. Ne biste vjerovali koliko je to važno.

ostavite svoj komentar