Duda varalica – da ili ne?

Duda varalica ima svoje dobre i loše strane, svoje pobornike i protivnike.

Dio pedijatara se ograđuje, dio je protiv, roditelji su u nedoumici, a duda varalica i dalje opstaje, mijenja oblik i dizajn, roditelji ju kupuju, a djeci je vjerni pratilac odrastanja.

Zašto da, a zašto ne koristiti dudu varalicu?
Mnoga djeca lakše zaspu uz dudu, spavaju mirnije, ne guraju palac u usta, zadovoljnija su, lakše se umire nakon plača. Pored toga, neke studije ukazuju na to da dude varalice smanjuju rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.
S druge strane, duda može onemogućiti uspješno dojenje. Stomatolozi tvrde da duda varalica onemogućava pravilan razvoj čeljusti. Neki stručnjaci tvrde da korištenje dude može uzrokovati govorne probleme, a mnoga djeca razviju naviku dudanja i teško ih je odvići od dude i onda kada im više uistinu nije potrebna.

Nagon za sisanjem kod nekih beba može biti vrlo izražen tako da cijelo vrijeme žele biti na majčinoj dojci, a nezadovoljavanje te potrebe manifestira se kroz uznemirenost i plač. Takvu, vrlo stresnu i napornu situaciju, ponekad spašavaju dude varalice. U ovom slučaju upitno je kome je duda potrebnija – roditeljima ili djetetu?!

Nema decidiranog odgovora. Roditelji su ti koji moraju odlučiti treba li njihovo dijete dudu ili ne. Ukoliko se odlučite za dudu, pripazite na sljedeće:

  • Uvijek se prije davanje dude treba uvjeriti nije li dijete gladno ili pak željno pažnje.
  • Prije prve uporabe uvijek dudu sterilizirajte tako da je prokuhate u kipućoj vodi pet minuta. Pripazite da je potpuno ohlađena prije nego što je date djetetu. Održavajte je čistom, redovito sterilizirajte i ispirite vrućom vodom.
  • Dudu bi trebalo mijenjati otprilike svaka 2 mjeseca.
  • Pazite da duda nije oštećena (pukotine i sl.).
  • Dudu nije preporučljivo namakati u šećer ili med (šteti zubićima i stvara potrebu za slatkim).
  • Ne stavljajte dudu u svoja usta (prenosite bakterije koje pogoduju razvoju infekcija i karijesa).
  • Treba izbjegavati vezanje dude oko djetetova vrata ili za krevetić kako bi se izbjegle nezgode (gušenje, zatezanje)
  • Pripazite da dijete dudu ne drži u ustima dugorajno (ima djece koja po cijeli dan nose i navlače svoje dudice) jer se to može odraziti negativno na razvoj govora i zdravlje zubi.
  • Dobro je imati jednu dudu u rezervi – kada niste u mogućnosti oprati dudu, ukoliko se zametne ili izgubi i sl.

Kada beba ne dobiva na težini koliko bi trebala, dudu svakako treba nastojati izbjeći. Djeci koja su sklona češćim upalama uha također nije uputno davati dudu.

Koju dudu odabrati?
Nema jedinstvenog pravila. Jednom djetetu više odgovara jedna, drugome druga. Dude od lateksa su mekše pa ih stoga novorođenčad lakše prihvaća.

Kada dijete navrši dvije godine vrijeme je za odvikavanje od dude. No, ne treba se zabrinjavati ukoliko odvikavanjene ne uspije u kratkom roku. Nekoj djeci (i roditeljima) treba malo više vremena za ‘život bez dude’.
Puno tolerancije, razgovora, uvjeravanja, obazrivosti i topline i mašte… stvari dođu na svoje!
Kako? …pročitajte…

ostavite svoj komentar