Đumbir

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima.

To je gomoljasta biljka podrijetlom iz Kine. može narasti više od 1 metra u visinu, ima kopljasto lišće. Podanak biljke kvrgavog je, nepravilnog izgleda, svjetložute do smeđe boje. Aromatičan je, jakog i oštrog (!!!) okusa i ugodnog mirisa zahvaljujući eteričnom ulju i mirisnim smolama. Obilno se koristi u kuhinjama Azije, gdje njegovu važnost nadmašuje jedino sol. Spada u najtraženije, najskuplje, i komercijalno najviše korištene aromatične tvari (uz papar i papriku).

Jedan je od najstarijih neeuropskih začina, posebno omiljen u Engleskoj, gdje se još od srednjeg vijeka posluživao na stolu uz papar i sol kao osnovni začin ( gotovo je svaki grad imao svoj Ginger street). Đumbir se najviše proizvodi, ali i koristi u Indiji. Naveliko se koristi i u drugim azijskim zemljama, zatim u arapskoj kuhinji, u Švedskoj te svim zemljama ritanskog Commonwealtha. 

Korijen đumbira u količini od 100 g ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g. U značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Vrijednost korijena đumbira ne odnosi se u tolikoj mjeri na navedene nutrijente koliko na sadržaj aktivnih tvari.

Đumbiru svojstvena aroma i okus rezultat su mješavine gingerola, zingerona i shoagola, čija hlapljiva ulja svježi korijen sadrži u količini 1-3%. Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, gdje štiti od polipa, a vjerojatno i od raka debelog crijeva. Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima. Također je dokazano njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave (pospješuje proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči).
Đumbir se koristi i kao pomoć kod spriječavanja nadimanja, a istočnjačka medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav. Ako se uzima redovito, suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije uputno uzimati ga navečer prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu.

Kupovina i čuvanje

Uvijek dajte prednost svježem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu. Odaberite čvrst i gladak podanak đumbira, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli podanci bit će ljući i s više vlakana.
Đumbir je na tržištu dostupan u dva oblika – mladi i zreli. Zreli đumbir, šire rasprostranjen, ima čvrstu kožu koja zahtijeva guljenje, dok mladi đumbir nije potrebno guliti, ali se može kupiti samo na azijskim tržnicama.
Umotan u papirni ubrus i stavljen u plastičnu vrećicu, neoguljeni đumbir može se čuvati u hladnjaku do tri tjedna, a oguljeni se može zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci. Đumbir u prahu treba čuvati u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Ukoliko ga se drži u hladnjaku, produžava mu se trajnost na godinu dana. Osim svježeg i sušenog, na istoku se može naći đumbir konzerviran u sirupu, ušećeren i ukiseljen. Koristi se u japanskoj kuhinji kao obavezni dodatak u pripremi sushija, a dolazi pod nazivom gari ili sushoga.

Zbog pozitivnog djelovanja na zdravlje (osobito u podizanju imuniteta), đumbir je i čest sastojak napitaka.

Može se dodati svježe pripremljenom soku od povrća i voća, limunadi s dodatkom meda ili možete pripremiti čaj od đumbira.

Čaj od đumbira (topli ili hladni)

  • operite,oljuštite i sitnije nasjeckajte komadić đumbira (4-5 cm)
  • 1 l vode stavite zakuhati i kad proključa ubacite nasjeckani korijen
  • smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 15- 20 minuta
  • ocijedite i odstranite komadiće đumbira
  • po želji dodajte limun i med
  • poslužite topli čaj ili stavite u hladnjak ako želite dobiti hladni čaj

Ukoliko vam je okus čaja prejak, sljedeći put stavite manje đumbira, ukoliko je preslab dodajte ga.

ostavite svoj komentar