Dunja – zlatna jabuka

Poznata još i kao zlatna jabuka ili sidonijska kruška, dunja je nekad bila omiljeno i rasprostranjeno voće diljem Europe. Potječe iz jugozapadne Azije i Mediterana.

Sezonsko je voće koje cvate u svibnju i lipnju, dozrijeva u periodu od rane jeseni pa sve do mjeseca siječnja. Može biti raznih oblika: kruškolika, ovalna, kvrgava ili okrugla. Njezin plod izrazito je tvrd, kora dunje grubo je  vunasta, tijelo neobična okusa.Quince, Pear-Quince, Fruit, Pome Fruit

Kasno dozrijeva i bere se onda kada plod promijeni boju iz zelene u žutu. Većina sorti ima pretvrd i pretežak plod koji se ne konzumira sirov. Od dunja se rade marmelade, pekmezi, pudinzi, kompoti… Konzumira se i kuhana, pirjana, pržena.
Zbog aromatičnog okusa i mirisa dodaje se voćnim kolačima, džemovima i raznim drugim jelima. Od dunje se dobiva izuzetan liker.

Najbolje se čuva na sobnoj temperaturi dok potpuno ne dozrije, požuti i počne puštati ugodan, na daleko poznati miris. Duljim stajanjem dunje postaju brašnaste pa ih je po dozrijevanju dobro što prije iskoristiti. Svojom aromom prodiru i u druge plodove pa ih treba čuvati odvojeno, a jednom kada se zarežu brzo oksidiraju i treba ih odmah upotrijebiti.

Dunja posjeduje i neka ljekovita svojstva. Svježi plod bogat je željezom, a sadrži i kalij, kalcij, megnezij, natrij, sumpor, flor i bakar, karoten, vitamine B1 i B2, vitamin C i niacin. Sadrži dijetalna vlakna i pektin. Pomaže kod probavnih smetnji i regulaciji kolesterola (pektin snižava loš, LDL kolesterol, a povisuje dobar, HDL kolesterol). Zbog sadržaja kalija korisna je i u regulaciji povišenog krvnog tlaka.

Sok i meso od pečene ili kuhane dunje odlično su sredstvo protiv povraćanja i djeluju blagotvorno na probavni sustav te smanjuju upalne procese.
U kozmetici se dunja koristi kao vosak (dunjin vosak) koji na koži stvara zaštitni film, ne ometajući disanje kože, te ekstrakt dunjinog sjemena koji osigurava koži vlagu. Rimljani su od njezinih plodova dobivali eterična ulja, Francuzi su je oduvijek koristili i u kozmetičke svrhe.

Nekada smo dunje nalazili u gostinjskim sobama, na ormarima, gdje su dozrijevale i prostoriju ispunjavale ugodnim mirisom.
Povezana je i s ljubavlju. Nekad su se mladići djevojkama udvarali poklanjajući im dunju kao znak vjernosti.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar