Edukativne igračke

Kroz igru dijete se razvija i uči, upoznaje okolinu i svoje tijelo.

Poticanjem djeteta tijekom igre na najprirodniji i najlakši način učimo ga onome što želimo da nauči i sposobnostima koje želimo da razvije. Edukativna igračka uvijek je dobro došla. Dijete se zabavlja i uči (vještina koju često kasnije zaboravljamo primjenjivati u životu). Učenje na taj način je najljepše i najlakše.

Dobra edukativna igračka pomaže u intelektualnom, socijalnom, emocionalnom i fizičkom razvoju djeteta.

Ona potiče kreativnost, znatiželju, strpljivosti i dr. Kroz interakciju s takvom igračkom dijete uči određena znanja i stječe određene vještine. Vrlo je važno da igračka bude primjerena dobi djeteta. Time se povećava njezina funkcionalnost i efikasnost, odnosno njezina edukativna uloga. Odličan primjer edukativne igračke za najmlađe su drvene kocke. Dijete slažući kocke uči osnovne jednostavne zakonitosti, vježba koordinaciju, motoriku i uči se biti strpljivo i kreativno.

tri igracke

Lego kockice, puzzle, memory karte, kocke raznih boja sa brojevima ili slovima, igračke za male umjetnike (kolaž, plastelin, škare, bojice, kistovi i sl.), lutke i plišanci. Tu su i razne muzičke igračke, poput bubnja, triangla, defa, udaraljki,frule ili instrumenta iz vlastite radionice.

Od najmanjih pa do onih malo starijih, kockice su uvijek dobar izbor.

Najmanji uživaju rušiti složene konstrukcije, stariji će uživati u kreiranju, u novim kombinacijama, građevnim pothvatima. Kroz kocke u boji, sa slovima ili brojevima djeca lako uče razlikovati boje, uče abecedu i brojeve.
Kada se dijete samo počne kretati tu su razne guralice. Dijete uči upravljati, održavati ravnotežu, ubrzavati, usporavati, skretati. Igračke na povlačenje također su vrlo omiljene među najmlađima. Djeca već naraštajima rado posvuda vuku razne životinjice.
Vrijeme za kupanje izvrsno je vrijeme za igru. Ponuda u trgovinama je velika, ali i plastična žlica, zdjelica, kantica, lutkica, patkica ili nešto slično biti će sasvim dovoljne.

Igranje memory kartama vježba koncentraciju, pamćenje, strpljivost. Kroz slagalice (puzzle) dijete se također uči prostornim odnosima, strpljenju, zadržavanju pažnje. Uz to, uspješno složena slagalica pruža djetetu osjećaj zadovoljstva zbog postignutog uspjeha. Igre lutkama i plišancima omogućavaju djeci da se identificiraju sa svojim uzorima (najčešće roditeljima), da se uče odnosima, da pokažu nježnost i brigu, ali i ljutnju, strah i druge osjećaje. Djeci oba spola lutka (ili medo) je uvijek dobar izbor.

Uz jednostavnije igračke djeca se lakše upuštaju u maštovite igre.

Muzičke igračke su prekrasne. Obično pomalo zaziremo od njih zbog buke, ali da bi dijete naučilo stvoriti harmonične melodije treba vremena. Trud i strpljenje se svakako isplate. Istraživanja su, između ostalog, pokazala kako djeca koja se bave muzikom lakše uče matematiku i strane jezike.

Plastelin, vodene boje, ljepilo, papir, škare…

Ukoliko sami niste ‘umjetnički tip’ vjerovatno vam je prva asocijacija – nered. Točno. Nered je neizbježan. No, dobrobit od crtanja, slikanja, modeliranja, rezuckanja i sl. daleko nadmašuje taj nedostatak. Da biste umanjili moguću štetu savjetujemo da odredite ‘umjetnički kutak’ u svom domu. Opremite ga potrebnim priborom i materijalima i dozvolite djetetu da se izražava i kroz igru uči boje, oblike, odnose, veze, forme… Iskoristite staru odjeću, odbačeni šešir, nakit, remen i dr. za izredu ili doradu kostima. Djeca se vole presvlačiti, preuzimati uloge, maštati da su netko drugi… To je prekrasna i opuštajuća igra kojoj je granica samo mašta. Ovom igrom djeca stvaraju sliku o sebi, o tome što bi željeli biti, oponašaju, glume, kreiraju situacije i odnose…

Čovječe ne ljuti se, dama, šah, igre slovima i brojevima, čavlići za kreiranje likova na raznim pločama uče djecu strpljivosti, fer-play igri, poštivanju pravila, te razvijaju uistinu pravi niz znanja i vještina. Postoje razni modeli igrica namijenjeni različitoj dobi djece.

Tu su i dobre ‘stare’ knjige.

Za najmlađe postoji uistinu dobar izbor knjiga sa taktilnim dijelovima – od različitih materijala koje dijete prepoznaje kao hrapave, glatke, šuškave, zrcalne… Tu su i knjige sa prozorčićima koje djeca jako vole, knjige sa grebalicama, knjige za raspoznavanje boja, odnosa (veliki-mali, ispred-iza), knjige sa životinjama, posebno omiljene knjige sa dinosaurima, knjige sa poučnim pričama iz životinjskog svijeta (basne), klasične i suvremene bajke, pjesmice sa rimom… Djeca vole da im odrasli čitaju, da listaju knjige zajedno… Poznato je kako vole jednu te istu priču čuti i po stoti puta. Čitajte sa djecom. Kad god možete.

I stručnjaci i roditelji slažu se: što jednostavnije, to bolje.

Sve navedene igračke dijete će najbolje prihvatiti ako se povremeno i vi ‘ubacite’ u igru i ako ih potičete na igru. Često umor i manjak vremena onemogućavaju takvo postupanje, pa posegnemo za ‘instant’ rješenjima (crtić, igrice na računalu). I crtići i igrice na računalu su prihvatljive (i na kraju krajeva, nezaobilazne), ali samo kao povremena i rezervna opcija.

ostavite svoj komentar