Eko kante za smeće

 Za početak…

Vrijeme je da svi zajedno počnemo više brige voditi o razvrstavanju našeg smeća. Ovakve kante nam to olakšavaju. Uskoro će to biti propisano zakonom. Zašto ne bismo počeli odmah?

Stari papir i staklo, ali i baterije i lijekovi kojima je prošao rok trajanja ne bacaju se u kućno smeće.Upotrijebljene baterije vraćaju se u prodavaonice gdje su postavljene kutije za tu svrhu. Lijekove s isteklim rokom trajanja se odnose u ljekarnu.

U Austriji od 1987. godine ljudi recikliraju i kompostiraju 70 posto otpada, pri čemu su u europskom vrhu. Što više građani sami recikliraju, to im je mjesečna naknada niža. Ali, ako bateriju, primjerice, bacite u kontejner za staklo, kazna je oko 300 eura!

Upravo po austrijskom modelu bit će sročen prijedlog novog Zakona o otpadu.  U novom zakonu bit će predviđene kazne za kućanstva koja ne razvrstavaju svoj otpad. Prema važećem zakonu, sada nema kazni za kućanstva, ali oni koji žele mogu papir ili plastične boce odnijeti u posebne kontejnere koji se nalaze u svakom kvartu. Jedine kazne koje su predviđene odnose se na odlaganje otpada u prirodu, za što su nadležni komunalni redari.

Do 2015. godine svaki će grad i općina morati uvesti strogu selekciju otpada, ali će ga razvrstavati već sami građani, tvrtke i javne ustanove. Hrvatska bi do 2020. trebala reciklirati 50 posto komunalnog i 70 posto građevnog otpada.

ostavite svoj komentar