Eko kugla za pranje rublja

Reklama za eko kuglu zvuči bajkovito.

Svakodnevno koristimo previše raznih deterdženata u svojim kućanstvima i jedno ovakvo rješenje više je nego dobrodošlo. Ipak, zvuči predobro: cca četiri stotine kuna za dvije eko kugle+ poklon. Znači, dvjesto kuna po kugli koja bi trebala odraditi cca 1000 puta bez deterdženata i omekšivača. Ili uz minimalni dodatak praška za rublje zbog tvrdoće vode.
Kada bi tome bilo tako eko kugla bila bi uistinu prava stvar – čuva okoliš, ne izaziva alergije, štedi novac.
Eko kugla reklamira se kao kugla koja sadrži četiri vrste patentiranih biokeramičkih kuglica i dva snažna neodimijska permanentna magneta. To bi trebalo pomoći vodi da prodre dublje u tkaninu. Naime, magneti smanjuju površinsku napetost vode pa se prljavština lakše odvaja od tkanine, laički rečeno.
Pretraživanjem po internetu i iščitavanjem raznih foruma, nisam naišla na niti jedno mjerodavno, znanstveno potvrđeno mišljenje o eko kugli. U jednim novinama inženjerka kemije tvrdi da je eko kugla za pranje rublja samo marketinški trik. Jedan američki biokemičar tvrdi da bismo isto postigli stavljanjem kamena zajedno sa rubljem u perilicu. Proizvođači eko kugli tvrde da se ne radi ni o kakvim čudotvornim procesima, već o mudro primjenjenim kemijskim svojstvima titan i silicij dioksida implementiranih u keramičke kuglice unutar eko kugle. Za pranje rublja dovoljne su temperature do 60°C,a može se odložiti u hladnjak kako bi produljila svježinu namirnica (?).

Na forumima vlada još veća zbrka.

Jedni su prezadovoljni, drugi potpuno nezadovoljni („Ubaciš par fensi riječi i prefiks nano- i ekipa nasjeda“- rekao je jedan forumaš). Najviše me se dojmila tvrdnja jedne žene koja koristi eko kuglu i kaže da stavlja puno manje deterdženta otkako koristi kuglu i da ju ne smeta i činjenica da se možda radi o svojevrnom placebo efektu.

Dobro za okoliš, dobro za kućni budžet.

Na vama je da prosudite sami. Ukoliko se odlučite na kupnju, dogovorite ju zajednički sa nekim od prijatelja ili obitelji pa podijelite trošak i isprobajte. Ako vam se ne svidi njezin učinak, niste investirali previše, a ako budete zadovoljni uvijek možete kupiti još jednu. Napominjem da sam istu kupila, ali nisam pročitala dio upute na kojoj piše da zahvaljujući svojim fotokatalitičkim svojstvima čestice titana i silicija, nakon što ih obasja svjetlost imaju sposobnost odstranjivanja nećistoća i masnoća sa tkanina, pa zato kuglu treba jednom mjesečno staviti par sati na sunce. Inače, moje iskustvo je isto kao kod korisnice čiju sam tvrdnju o placebu navela u ovom tekstu, nisam sigurna da razumijem kemijske procese koji su mi predstavljeni, ali važna mi je ekološka komponenta.
Na tržištu ima nekoliko vrsta raznih eko loptica za pranje rublja ( VerVita loptica, Biowashball, EcoWashBall, EcogenieBall).

ostavite svoj komentar