Eko odjeća

Odjeća po mjeri čovjeka…

Riječ je o odjeći proizvedenoj od organskog pamuka, u čijoj proizvodnji i uzgoju nisu upotrebljena kemijska sredstva, pesticidi, herbicidi, gnojiva i sl. Svi dijelovi odjeće izrađeni su od prirodnih materijala koji se mogu razgraditi ili reciklirati (npr. gumbi od drveta ili školjki) ili su proizvedeni od recikliranih materijala.

Nažalost, još uvijek relativno mali postotak stanovništva (cca 7%) ima razvijenu svijest o važnost ekološkog pristupa odijevanju.

Krenemo li od samog početka – proizvodnje pamuka, kupnjom ekološke odjeće pomažemo milijunima ljudi zaposlenim u proizvodnji i uzgoju pamuka – da dostojanstveno žive od svoga rada. Standardna proizvodnja i uzgoj pamuka povezane je sa nehumanim uvjetima rada i minimalnom zaštitom radnika (čestim trovanjima pesticidima). Radnici na plantažama pamuka rade za nezamislivo mali novac, a vrlo često riječ je o djeci, starijim osobama i invalidima. Radi se i po 18 sati dnevno, uz izrazito skromnu prehranu i smještaj.

Milijuni komada odjeće proizvedeni od strane tekstilne industrije zaslužni su i za milijune tona industrijskog
otpada, kemijkalija i tvari koji onečišćuju okoliš, posebno vode.

Drugi apekt s kojega moramo promatrati ekološko odijevanje je naš vlastiti – koža je naš najveći organ. Ona živi, diše, apsorbira i za njeno zdravlje važno je što imamo na sebi, odnosno na koži.
Koža voli prirodno, organsko, meko i nježno, hipoalergeno, udobno. Kemijske tvari kojima se tretira odjeća mogu uzrokovati nebrojene zdravstvene probleme – od hormonalnih poremećaja i alergija do karcinoma. Sve brojnije alergijske reakcije i kožne bolesti koje su posljedica tvari korištenih u proizvodnji i za proizvodnju odjeće dobar su razlog da posebno svoje namanje i najnježnije, svoju djecu, obučete u ekološku odjeću.

Svijest o važnosti eko odijevanja nije rezervirana samo za deklarirane ‘zelene’, vegane i sl. društvene skupine. Sve više modnih kuća i dizajnera priklanja se eko trendu pa ekološki prihvatljiva odjeća cijenom postaje sve pristupačnija, ljepša, udobnija i popularnija. Sve više osoba iz javnog života (glazbenici, glumci, sporatši, političari) promiče upravo ovakav trend odijevanja.

Odjeća ne čini čovjeka, ali ga odražava. Izbor odjeće, između ostaloga, odražava naš odnos prema prirodi, drugom čovjeku, svijetu u kojem živimo općenito.

ostavite svoj komentar