Eko proizvodi

Znamo li što su to eko proizvodi…

Kada je riječ o proizvodnji hrane, ekološka proizvodnja je, najjednostavnije rečeno, proizvodnja bez upotrebe kemijskih sredstava, bez herbicida, pesticida i korištenja mineralnih gnojiva koja su bazirana na lako topivim fosfatima, gnojiva što se najčešće upotrebljavaju u konvencionalnoj proizvodnji hrane.
Nadalje, nema upotrebe GMO-a, a proizvod ili prerađevina moraju sadržavati minimalno 95% ekoloških
sastojaka da bi se mogli deklarirati kao ekološki.

Proizvođači i/ili trgovci često upotrebljavaju izraz ‘ekološki’, ‘zdrav’, ‘eko’, ‘domaći’, ‘prirodan’ i slične nazive – namjerno, sa svrhom privlačenja potrošača. Takvi proizvodi često su skuplji od onih koje ne krase navedeni epiteti, bez osnove.

Već pri pažljivijem čitanju deklaracije na proizvodu moguće je uvidjeti nesklad između onoga što se deklarira kao prirodno i ekološki i onoga što proizvod uistinu sadrži (oprez, često je u pitanju igra riječima pa umjesto prirodna aroma vanilije piše aroma prirodne vanilije i sl.).

Izraz ‘zdrav’ ne obvezuje nikoga, a može značiti samo to da proizvod zadovoljava zakonom propisane zdravstvene, sanitarne i tehnološke standarde.

Proizvod označen kao ‘domaći’ takođe može značiti samo epitet za privlačenje kupaca, nikako garanciju da se radi o kvalitetnom i ekološkom proizvodu. Samo kupovina od poznatih i provjerenih proizvođača garantira kvalitetu.
Ekološki proizvodi proizvedeni su sukladno Zakonu o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda RH, pratećim Pravilnicima i njihovim izmjenama i dopunama.

Pravo prodaje i deklariranja proizvoda pod nazivom ekološki imaju samo oni koji se proizvode i prerađuju sukladno spomenutoj regulativi, sustavno su praćeni, za proizvodnju posjeduju ‘potvrdnicu’ odnosno certifikat i koji su kao takvi upisani u ekološki upisnik pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Slučajeve gdje se kupca namjerno dovodi u zabludu moguće je prijaviti Državnom inspektoratu koji tada utvđuje opravdanost prijave, ali i Udruzi za zaštitu potrošača.

Svaki ekološki proizvod mora obavezno imati jasno istaknut eko znak, naziv nadzorne stanice koja je obavila inspekciju i potvrđivanje te potvrdnicu (certifikat) koju većinom imaju trgovci i distributeri.

Također, na službenim stranicama Odjela za ekološku i integriranu proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR) može se provjeriti je li proizvođač i/ili prerađivač upisan u eko upisnik.

Stvarni ekološki proizvod označen je “znakom ekološkog proizvoda”, koji je jedinstvena propisana oznaka proizvoda koji su proizvedeni sukladno sa Zakonom o ekološkoj proizvodnji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i propisima donesenim na temelju njega.

ostavite svoj komentar