Ekstrakt zelene kave

Prednosti, nedostaci, ograničenja…

U posljednje vrijeme zavladala je prava euforija oko ekstrakta zelene kave – dodatku prehrani pomoću kojega se postižu izvanredni rezultati u pravcu gubitka neželjenih kilograma.

Usprkos tome što se svako malo na tržištu pojavi neki čudotvorni preparat pomama za njima jenjava. Uvijek postoji kritična masa ljudi zainteresirana da bez detaljnije provjere i kritičke procjene kupuje i isprobava nove obećavajuće dodatke prehrani i nove dijetne režime. Marketinški stručnjaci i te kako su svjesni te činjenice. Liberalizacija tržišta dovela je do poplave jeftinog i agresivnog marketinga koji se, između ostaloga, konstantno poziva na navodne izjave, preporuke i osobna iskustva popularnih osoba iz javnog života, navodnih autoriteta i sl.

ID-100198618Priča sa zelenom kavom nije nova. Nakon početnih pozitivnih rezultata u istraživanjima ekstrakt zelene kave u oblliku kapsula, tableta i dr. prije nekih tri godine pojavio se i u našim ljekarnama i u nekim kozmetičkim salonima gdje su ga nudile i prodavale uglavnom nestručne ili pak priučene osobe.
Riječ je o ekstraktu nepržene zelene kave koja sadrži određene korisne tvari, među kojima se posebno ističe CGA – klorogenična kiselina.
Dijeta sa zelenom kavom ima iza sebe znanstveno zaleđe koje je vrlo bitno, obzirom na mnoštvo nesigurnih, neprovjerenih i za zdravlje opasnih redukcijskih dijeta i dodataka prehrani. Ipak, i ovu dijetu i ekstrakt kao dodatkak prehrani treba uzeti sa zadrškom – treba vidjeti koje su njezine prednosti, ali i nedostaci.

Zelena kava uzima se u obliku kapsula, tableta, praškova ili napitaka. Većina ekstrakata zelene kave koja se koristi u pripravcima za mršavljanje pripada vrsti robusta. Mnogi su znanstveni radovi dokazali antioksidativnu sposobnost kave i njen pozitivna utjecaj na ljudsko zdravlje.

Smeđe zrno kave dobiva se prženjem zelenog zrna. Takvim se trmičkim postupkom postiže oslobađanje aromatičnih komponenti i dobiva specifičan okus i aroma kave koju pijemo. Nažalost, termičkim postupkom gubi se preko 70% klorogeničnih kiselina, spojeva zaslužnih za antioksidatvni učinak i vrijednost kave.
Ekstrakt zelene kave dobiva se postupkom (bez prženja) kojim ostaje očuvana koncentracija dragocjenih klorogeničnih kiselina. Ekstrakt zelene kave koji se koristi u redukcijskim dijetama potpuno je dekofeiniziran u svrhu metaboličkog djelovanja aktivnih sastojaka – kofein (u kavi) uzrokuje oscilacije razine glukoze u krvi, a kod osoba koje žive neaktivno, sjedalačkim načinom života glukoza koja nije glikolitičkim metaboličkim procesima razgrađena u energiju, završava u masnim stanicama. Kontrola razine glukoze značajan je čimbenik pri kontroli tjelesne težine i prevenciji dijabetesa i drugih bolesti povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom.
Aktivne tvari prisutne u ektraktu zelene kave pozitino djeluju na metabolizam i sagorijevanje masnih zaliha. Kod primjene treba imati na umu da i kod uzimanja ovog prepearata postoje određena pravila i ograničenja (bez oobzira što tvrdili promomidžbeni materijali).

Takav jedan pripravak nije uputno uzimati unedogled. Naime, višetjedno uzimanje ekstrakta zelene kave uzrokuje gomilanje glikogena, što nakon perioda od osam do deset tjedana može rezultirati masnom jetrom. Ovaj efekt izgledniji je kod osoba koje već imaju narušenu funkciju jetre, tzv. ‘zamašćenu’ jetru. Stoga osobama s jetrenom insuficijencijom nije preporučljivo konzumirati zelenu kavu, dok zdrave osobe, prema dosad obavljenim istraživanjima, nakupljanje glikogena u jetri mogu podnijeti.
Dijabetičari (tipa 1), osobe sklone hipoglikemiji i sve osobe na zdravstveno upitnim dijetama mogu imati poteškoća.
Nakon uziamanja preparata u trajanju od 8-10 tjedana potrebno je napraviti pauzu i tada je naročito važno biti fizički aktivan kako bi se nakupljeni glikogen u jetri mogao što učinkovitije potrošiti.

Ekstrakt zelene kave preporučljiv je dodatak prehrani u svrhu mršavljanja samo ukoliko je provjerene zdravstvene ispravnosti i ako su na deklaraciji proizvoda, na pakiranju, naznačeni podaci o sastavu i djelovanju te preporučenom uzimanju proizvoda. Takav proizvod mora imati istaknuti naziv kategorije “dodatak prehrani” i treba posjedovati notifikacijski broj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
Osim toga, prije odluke o uzimanju bilo kakvog preparata i prakticiranja bilo koje vrste dijete treba se obavezno posavjetovati sa stručnom osobom – osobnim liječnikom, nutricionistom ili dr.

Pripravke treba kupovati u ovlaštenim trgovinama (najbolje u ljekarnama), biljnim drogerijama i prodajnim mjestima gdje se nalazi stručna osoba mjerodavna za savjetovanje, nikako on-line. Pri tome treba imati u vidu da ne postoje svemoćni i čudotvorni pripravci, samo agresivne kampanje koje su profilirane upravo tako da nas navuku tamo gdje smo najtanji (ili najdeblji).

Tijekom uzimanja ekstrakta zelene kave važno je izbjegavati konzumaciju kofeinskih napitaka (crne turske kave, espressa, instant kave i sl.), zelenog i crnog čaja te energetskih napitaka bogatih taurinom.
Efekt redukcijske dijete (gubitak kilograma) biti će znatno umanjen ukoliko se osoba ne pridržava ovih smjernica.
Treba se pridržavati preporučenih dnevnih vrijednosti istaknutih na deklaraciji proizvoda i nikako ne prekoračivati dozu.

Savjet za kraj
Redukcijske dijete baš kao i dodaci prehrani koji služe u svrhu redukcije tjelesne težine, a koji ne naglašavaju važnost fizičke aktivnosti i zdrave i uravnotežene prehrane u kombinaciji s navedenim dodatkom, najčešće nisu ozbiljne i neće polučiti željene rezultate. Navike koje su dovele do prekomjerne težine moraju se promijeniti, a dugoročni rezultati nikako se ne mogu očekivati samo od konzumiranja nekog preparata, ma kako dobar bio.

Images courtesy of foto76 at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar