Emocionalni nered

I veliko pospremanje…

S vremena na vrijeme svoje domove malo temeljitije pospremimo, napravimo popularnu ‘generalku’. Instinktivno osjećamo da nas nered koji duže vrijeme traje guši i da se u prosotru ne osjećamo ugodno i slobodno.

Na raščišćavanje emocionalnog nereda prečesto zaboravljamo. U nama nagomilavaju neizgovoreni prigovori, zamjeranja, neriješeni odnosi, krivnje, optužbe i slično koje nam uzrokuju glavobolje, tjeskobu, nesanicu, loše raspoloženje, depresiju i, sve u svemu, doprinose da je emocionalni nered u nama sve veći.

Te su emocije poput stvari koje držimo u svojim stanovima, a koje ne koristimo, poput napuklih vaza, pokvarenih uređaja, poderane odjeće… Guše naš emocionalni prostor i ne dozvoljavaju nam da u njega unesemo nove stvari, nove i pozitivne emocije.

Baš kao što su mnogi od nas spremni taj čas skočiti i pospremati tuđi nered – djetetovu sobu, dječje igračke, nered koji je neka druga osoba ostavila za sobom, tako smo skloni rješavanju tuđih problema i pospremanju tuđeg emocionalnog života prije nego svog vlastitog. Ali to ne samo da nije dobro nego je i kontraproduktivno.ID-100123977

Svatko treba pospremati svoj nered, onaj fizički i onaj emocionalni. To je put koji vodi k emocionalnom zdravlju i dobrim odnosima. Vara se onaj tko misli da može pospremiti tuđi emocionalni nered. To jednostavno nije izvedivo. Nitko ne može ući u tuđu glavu i raditi pospremanje bilo čega. Možda možemo razgovorom pokušati utjecati na drugu osobu, ali najčešće to osoba doživljava kao pokušaj popravljanja nje same. Zapravo, poruka koju šaljemo je:” Ti sada nisi u redu. Ja ću ovim razgovorom učiniti da postaneš.” Osoba se najčešće opire takvim pokušajima, nagomilavaju se zamjerke, prigovori i stvara se loš odnos između nas i te osobe.

Isto tako, vrijedi imati na umu da nikome ne možemo pomoći tko nije od nas tražio pomoć. Čak i oni što traže pomoć, nisu svjesni da je žele samo do određene mjere. Većina nas žele samo čuti, ali će i dalje napraviti kako oni žele.
Jedini nered koji smijemo pospremati jest naš vlastiti! Jedina osoba koju možemo promijeniti smo mi sami! Lakše je izbjegavati taj posao, upaliti tv ili računalo i zagušiti buku koja dolazi iznutra. Ipak, odvojite vrijeme za sebe. Otiđite na kavu sami sa sobom.

Iskreno i ozbiljno porazgovarajte sa sobom, usredotočite se na sebe, na stvari koje vas sputavaju i čine nezadovoljnima, na odnose koji vas opterećuju… Pronađite rješenje, oprostite sebi ili drugome, prihvatite svoju odgovornost, poradite na vraćanju dugova (financijskih, ali i onih drugog tipa – emocionalnih, fizičkih – npr. ispričajte se, napravite nešto lijepo za nekoga, napišite pismo, javite se nekome).

Od velikog emocionalnog pospremanja najviše ćete koristi imati vi sami. Suočiti se sa sobom i povremeno pospremiti nered u glavi izuzetno je važno za zdravlje psihe i, posljedično tijela.

“Smiling Woman Imagining Something” – Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net
“Young Man Thinking, Isolated On White”- Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net  

 

 

ostavite svoj komentar