Energetski napici

Zašto nisu preporučljivi…

Energetski napici su bezalkoholna pića koja trenutno povećavaju razinu energije kod konzumenta i namijenjeni su prvenstveno osobama koje su izložene intenzivnim tjelesnim naporima.
Provedena istraživanja govore da to nije slučaj – veliki broj osoba konzumira energetske napitke u uredima, a i zabrinjavajuće veliki broj djece redovito konzumira energetske napitke. Odrasli piju zbog umora, protiv mamurluka (poslije vikend-opijanja), da povećaju svoje mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost.

Energetski napici obično sadrže: ksantine (u prirodnim izvorima postoje tri farmakološki aktivna metilksantina: teofilin, teobromin i kofein. U medicinske svrhe najčešće se koristi teofilin. Kofein i teofilin su prirodni sastojci kave i čaja, dok je teobromin sastojak kakaa), gaziranu vodu, taurin (aminokiselina), vitamine B skupine, biljke poput guarane, ginsenga, ginko bilobe, yerba mate i sl. Neki od napitaka sadrže šećer drugi umjetna sladila.
Kofein je nazaobilazan sastojak svih energetskih napitaka, a ovi ga napitci sadrže u prilično velikim količinama.
Svakodnevna konzumacija energetskih napitaka štetna je po zdravlje. Može biti uzrokom aritmije, mučnina, nesanice, nervoze, dehidracije, problema sa želucem (želudac pati zbog CO2 koji povećava stvaranje želučanog soka i kiselost želuca).
Sintetički stimulanski iz energetskih napitaka pospješuju rast adrenalina što kao posljedicu ima brži rad srca i cirkulaciju krvi, dotok krvi u mozak se povećava pa se konzument počinje osjećati snažnije i raspoloženije. Nakon nekog vremena dolazi do obratne situacije – konzument se osjeća još umornije, apatičan je i ne može zaspati.

Poput svih ostalih stimulansa, energetski napici mogu stvoriti ovisnost pa neki ljudi ne mogu normalno funkcionirati, ne u izvanrednim naporima, nego u svakodnevnom životu, obavljajući prosječno zahtjevne poslove. Bez energetskog napitka osobe ovisne o njima postaju razdražljive, neraspoložene, nervozne i apatične.
Okus, boja i aroma ovakvih napitaka rezultat su niza kemijsklih (za zdravlje vrlo upitnih) supstanci. I zdravim se osobama preporučuje oprez kod uzimanja ovakvih napitaka, a u dječjoj prehrani i prehrani adolescenata energetskim napicima ne bi trebalo biti mjesta.

Postoje li ‘zdravi’ energetski napici? Naime, slijedeći trendove mnogi su proizvođači počeli proizvoditi zdravije verzije energetskih napitaka. Nalažemo oprez – uz niz sastojaka koje bismo mogli nazvati zdravijom varijantom gore navedenih i ovi napici sadrže i veliku količinu kofeina i kao stimulansi djeluju identično kao i njihovi nezdraviji pandani – nakon perioda aktivnosti i energije dolazi do pada energije, pada koncentracije i raspoloženja.

Naše fizičko, ali i emocionalno zdravlje, ovisi o energetskoj ravnoteži organizma. Umor je poruka organizma da je vrijeme za odmor i obnovu zaliha energije. Uzimanje energetskih napitaka remeti prirodnu ravnotežu i ukoliko se prakticira duži period može rezultirati narušenim zdravljem – na fizičkoj i psihičkoj razini.
Činjenica da 10-ak % populacije redovito konzumira ovu vrstu napitaka, a među njima prednjače mlađi punoiljetnici, zabrinjavajuća je. Još više zabrinjava podatak da se energetski napici često piju u kombinaciji s alkoholom (i ovdje prednjače mlađe osobe, u dobi od 15-18 godina). Postotak djece (od 6-10 godina) koja konzumiraju ovu vrstu napitaka izrazito je visok i u stalnom je porastu.
Jedini i isključivi konzumenti izotoničnih energetskih napitaka trebale bi biti aktivne osobe koje rade vježbe izdržljivosti, navodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).
Za podizanje energije postoji niz učinkovitih prirodnih postupaka kojima ne narušavamo svoje zdravlje (nego suprotno) i koji ne izazivaju ovisnost. Zašto njima ne dati prednost?

ostavite svoj komentar