Eterično ulje lovora

Analgetsko, antifungicidno i antivirusno…

Eterično ulje lovora u aromaterapiji nije zastupljeno onoliko koliko to svojim sastavom i djelovanjem zaslužuje. Dobiva se destilacijom vodenom parom listova. Nakon destilacije mora odležati oko godinu dana.
Bogato je monoterpenolima, oksidima, te malom količinom vrlo aktivnih seskviterpenskih laktona.
Ima snažno analgetsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje. Također ima izuzetna ekspektoransna, mukolitička i viricidna svojstva.
Ovo se ulje upotrebljava kod težih slučajeva gljivičnih oboljenja jer aktivno djeluje na širok spektar gljivica, posebno na vrste roda Candida.
Kod gljivica na noktima 10% ulja lovora kombinira se sa eteričnim uljem čajavca (30%), eteričnim uljem palmarose (20%) u baznom ulju poput makadamije, lješnjaka ili avokada.images (2)

Zbog snažnog analgetskog i antispazmodskog djelovanja eterično ulje lovora koristi se u mješavinama za tretiranje jake boli nastale zbog mišićnog spazma, kod reumatoidnog artritisa, reumatizma, artritisa, upale mišića.
Zbog snažnog antivirusnog djelovanja preporuča se koristiti ga u vrijeme gripa i viroza i kod povećane opasnosti od infekcija. Lovorovo ulje može se koristiti i u difuzeru, zajedno sa drugim uljima sličnog djelovanja, kao preventiva i za ublažavanje simptoma infekcije dišnog sustava.
Preporuča se za korištenje kod infekcija probavnog sustava, nadutosti i loše probave. Također regulira rad jetre i bubrega.
Lovorovo ulje pozitivno djeluje na limfni sustav. Često se koristi u preparatima za poticanje cirkulacije krvi i limfe. Kod natečene limfe preporuča se utrpljati nekoliko kapi lovorovog ulja na natečena mjesta. Takav tretman smije trajati samo nekoliko dana zbog mogućnosti iritacija kože.
U kozmetici se koristi u pripravcima za njegu masne kože i kože sklone aknama.
Ovo ulje potiče i regeneraciju stanica, pa se koristi kod raznih kožnih poteškoća i problema kao npr. za tretiranje akni, ranica, ogrebotina, psorijaze, šarlaha i vodenih kozica.
Zbog obnavljajućih svojstava često se primjenjuje i kao pomoć kod gingivitisa (upale zubnog mesa), paradontoze, kod rana nakon vađenja zuba i za ublažavanje dekubitusa.

Oprez!
Eterično ulje lovora nije primjereno za trudnice, dojilje, bebe i malu djecu.
Nakon duže dermalne primjene može postati iritativno! Može izazvati i alergijske reakcije. Stoga je bitno ulje koristiti u niskim koncentracijama i ne stavljati ga direktno na kožu.
Oralna uporaba se ne preporučuje bez nadzora stručne osobe.

ostavite svoj komentar