Galešnjak – otok ljubavi

Najpoznatiji hrvatski otok na svijetu…

Postoji jedan hrvatski otočić koji izaziva trnce svim zaljubljenima na svijetu. Malen je i nenastanjen. Nema nikakvih prirodnih atrakcija. To je napušteni otok na kojem raste tek nisko raslinje. A opet je jedan od najpopularnijih otoka na svijetu. Taj se otok zove Galešnjak, a ono što ga razlikuje od tisuće drugih otoka diljem svijeta je njegov unikatan oblik – nijedan drugi otok nema takav srcoliki oblik.

Galešnjak se prvi puta našao u fokusu javnosti 2009 kada je Google Earth registrirao njegov jedinstven oblik. Ipak, prvi zapisi o tom obliku nastali su još u ranom devetnaestom stoljeću kada ih je načinio Napoleonov kartograf. Otok je tada uključen u atlas dalmatinske obale, koji je nastao 1806., no za slavu Galešnjaka ipak je zaslužan već spomenuti Google Earth.

Danas se otok naziva otokom ljubavi ili ljubavničkim otokom i predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija zaljubljenih parova na svijetu. Mnogi zaljubljeni tu dolaze provesti medeni mjesec, proslaviti bitne godišnjice, a mnogi mladići izabiru upravo Galešnjak kao mjesto gdje će zaprositi svoju izabranicu. Moglo bi se reći kako otok ima nekakvu auru, određeni skoro čarobni šarm koji privlači goste.

Što ima na ljubavničkom otoku Galešnjaku?
Kao što smo već spomenuli, Galešnjak je nenastanjen; nema nikakve turističke objekte ili bilo kakve zgrade koje je izgradila čovjekova ruka – tu je samo raslinje i krški teren. Napravljeni su brojni planovi vezani uz razvoj otoka, no nijedan još nije sproveden u djelo. Zapravo, upravo ta divlja, avanturistička atmosfera privlači većinu ljubavnika; Galešnjak je izoliran, tih, mjesto gdje ih nitko neće gnjaviti ili smetati. Savršena je lokacija za stvaranje mnogo lijepih romantičnih uspomena.

Moguće je da je otok nekada u prošlosti bio naseljen; Sveučilište u Zadru je provelo niz manjih istraživanja i na otoku su se pronašli ostaci tri nekadašnja grobna humka starih Ilira, a i ostaci građevine čija se funkcija još ne zna. Ukupna mu površina iznosi minijaturnih 0,132 kilometara kvadratnih, a ukupni obalni pojas jedan i pol kilometar, ima dva vrha, od čega ovaj viši broji 36 metara nadmorske visine. Zanimljiva je i priča o tome kako se 1177. godine papa Aleksandar III usidrio kod Galešnjaka ploveći s juga Italije na sjever (istočnom stranom Jadrana). Dok su brodovi stajali usidreni, papa je poslao svog glasnika u Zadar da obavijesti pripadnike crkvenog klera o svom nenadanom posjetu Zadru, a riječ o tom bitnom događaju proširile su dimnim signalima otočne straže obližnjih otoka Pašmana, Vrgade i Ugljana.

Otok ima nekoliko šljunčanih plaža koje ne spadaju u najbolje plaže na hrvatskoj obali, no dovoljno su dobre za ugodno, romantično kupanje. Galešnjak okružuje smaragdno-plavo more Pašmanskog kanala, koje pridonosi njegovom idiličnom, rajskom ugođaju. Tko god ga posjeti, rado bi ostao danima, uživao u pogledu i mirnom, toplom moru, no tako nešto nažalost je nemoguće, s obzirom da otok nema nikakvih hotela i slično. Stoga je jedina opcija prenoćivanja na otoku kampiranje. Mnogi koji posjete otok zapravo se smjeste na obližnjem otoku Pašmanu ili u najbližem turističkom centru Zadru. Tamo iznajme brod i tako stignu do otoka, ili se ukrcaju na neko od brojnih krstarenja čije rute uključuju obilazak otoka.

Osim otoka ljubavi, Galešnjak odnedavno nosi i epitet otoka mira; obitelj koja posjeduje otok na njemu je sagradila dva maslinika, a upravo je maslinova grančica simbol ljubavi. Također se planira povezivanje sa drugim srcolikim otocima diljem svijeta u projekt naziva „Svjetski arhipelag ljubavi“. Potporu otoku kao mjestu iznimne ljepote pružilo je i Ministarstvo turizma, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Pučko otvoreno učilište Općine Preko „Dom na žalu“ te Hrvatska turistička zajednica, a vijesti o njemu prenose i inozemni mediji poput Huffington Posta.

Riječ je o nezaobilaznoj destinaciji za sve koji žele podijeliti divne romantične trenutke sa svojim partnerom; savršen je za opuštanje, kampiranje, piknik i odmor. Otok je privatan posjed i za boravak na njemu potrebno je tražiti dozvolu; no u praksi dozvola je potrebna samo ako na otoku planirate prespavati. Ipak, riječ je samo o formalnosti s obzirom da se nikada nije dogodilo da je nekome uskraćen pristup ovom predivnom otoku.

Bilo da želite osnažiti novu ljubav ili samo razbuktati plamen stare, ne postoji za to bolje odredište od hrvatskog „Otoka ljubavi“. I samo putovanje do njega pobudit će u vama toplinu, strast i privrženost. Do Galešnjaka se najjednostavnije dolazi iz Zadra ili Pašmana, s obzirom da tamo djeluju brojne agencije koje iznajmljuju jahte ili organiziraju jednodnevna krstarenja koja idu do otoka. Od dvije opcije preporučamo ovu prvu, s obzirom da ćete iznajmljivanjem broda na otoku moći provesti koliko god vremena želite, a upravo na takav način treba iskusiti ljepotu Galešnjaka. Prije samog polaska je preporučeno kontaktirati obitelj Jureško (u čijem je vlasništvu otok) te ih obavijestiti o svojoj namjeri, a ne bi se bilo loše i upoznati sa pomorskim zakonikom te pročitati pokoji vodič za jedrenje.

Članak napisao Romeo Demeš.

ostavite svoj komentar