Gavez (lat. Symphytum officinale)

Kilnjak, konjski rep, veliki gavez, gabež, opašica, svatovci

Višegodišnja je biljka s ljubičastim ili ružičastim cvjetovima. Sadrži alantoin, tanine, sluzi i pirolizidinske alkaloide. Može pospješiti granulaciju i stvaranje kalusa, djelovati protuupalno (antiflogistično) i pomoći kod iščašenja, uganuća, prijeloma i podljeva krvi. Upotreba biljke za internu konzumaciju, kao u obliku čaja, se ne preporuča, jer može izazvati oštećenje jetre.

Može narasti i do 60 cm.

Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku, visine 20-100cm. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je i razgranat, vretenast i sočan. Izvana je tamno smeđe do crnkaste boje, a iznutra bijele do svijetlo žute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani i grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvijetovi izbijaju tijekom ljeta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona a boja im je prljavobijela do ružičaste ili ljubičaste.

Gavez raste po po čitavoj Srednjoj Europi.

Gavez cvate od svibnja do kolovoza mjeseca u godini. Nalazi se na vlažnim mjestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Za poljoprivrednike predstavlja korov što se teško iskorjenjuje (zbog dužine korijena). Za lijek se sakupljaju listovi i korijen. Korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na komadiće i do kraja osuši na toplom mjestu.

Ima snažno protuupalno djelovanje.

Gavez sadrži alantoin, tvar koja je aktivator staničnog rasta, potiče epitelizaciju i regeneraciju kože. Ima snažno protuupalno djelovanje. Dodaje se u niskim koncentracijama (0.2 – 0.5%) u tonike, kreme, mlijeka za tijelo i druge pripravke (vodena faza) na temperaturi do 50 stupnjeva. U koncentracijama većim od 2% djeluje kao keratolik. Raste na vlažnim livadama, poljima i jarcima u blizini voda, a naučnici tvrde da može olakšati život milionima ljudi koji muku muče sa bolovima u leđima. Mast koja sadrži ekstrakt ove biljke uspjela je tokom testiranja za pet dana u potpunosti izliječiti bol u leđima. Naučnici su ispitivali 120 osoba sa bolovima u
donjem i gornjem dijelu leđa. Polovici ispitanika dali su mast od gaveza koju su
u periodu od pet dan trebali mazati tri puta dnevno na leđa, dok su ostali dobili lažnu mast. Nijednoj grupi nije rečeno šta koriste. Nakon pet dana jakost boli kod osoba koje su mazale lažnu mast smanjila se za 39 posto, što naučnici objašnjavaju željom da se osjećaju bolje. Ali osobe koje su bolna mjesta mazale gavezovom mašću priznale su da je bol manja za čak 95 posto.

Gavez djeluje jako brzo, već nakon sat vremena od nanošenja.

Istraživanje su proveli naučnici sa Njemačkog sportskog univerziteta u Bonnu, a rezultati su objavljeni u British Journal of Sports Medine. “Ekstrakt korijena gaveza je nevjerovatno moćan i klinički dokazano efiksano smanjuje akutnu bol”, stoji u objašnjenju rezultata istraživanja.

Travari koriste gavez od davnina.

Prijašnja istraživanja takođe su dokazala da gavez efikasno uklanja i druge vrste bolova te se pokazao odličnim u obliku gela protiv bolova i za iščašenja zglobova te kod osteoartritisa koljena. Ponavljamo, ne smije se uzimati u obliku kapsula i dodataka jer može biti otrovan
za jetru! Gavez je izvrstan za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana, ljekovit je i za dišne organe, kod bronhijalnog katara, upale pluća, krvava ispljuvka, gripe, upale porebrice. Gavez je lijek i za probavne organe – želučani katar, proljev, dizenteriju, kod bubrežnih bolesti, pa i kod jake i bolne mjesečnice. Gavezov se podanak različito miješa, s medom ili sokovima, i to se daje bolesnicima s unutarnjim krvarenjima, a osobito plućnim bolesnicima. Gavez liječi bronhije – astmu.

Pripravci od gaveza

 

OBLOG OD GAVEZA
Gavez je jedan od ponajboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana (onih na želucu), posjekotina, ogrebotina, nagnječenja (kontuzija), lomova i krvarenja, ali i kod uganuća i iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Vrlo je koristan kašasti oblog. S obzirom na veličinu rane dobro smiješamo
2 do 4 žlice praška od korijena s malo vruće vode u kašastu smjesu. To namažemo na platnenu krpu i stavimo na ranu. Nakon 2 sata stavimo novi oblog. Oblozi su djelotvorni i kod čireva nastalih od skorbuta, kod proširenih vena, kod zadebljanja što ih izazivaju reuma i giht, kod bolnih grčeva nakon amputacija, kod upale kostiju i kod porebrice.

GAVEZOVA MAST
Umjesto obloga upotrebljava se i gavezovu mast. Svjež podanak dobro očistimo, nasjeckamo i lagano ispržimo na svinjskoj masti, dakako bez dodavanja soli. Vruću mast procijedimo kroz platnenu krpu u staklenku ili emajliranu posudu u kojoj je poslije čuvamo. Na kraju iscijedimo i krpu s talogom. Mast upotrebljavamo jednako kao i kašasti oblog. Tu bi mast trebalo imati u svakoj kući jer pruža dragocjenu pomoć i ljudima i stoci.

ostavite svoj komentar