Gazirana pića

Povećavaju agresivnost i rastresenost kod djece…

Provedena studija istraživačkog tima sveučilišta Columbia u New Yorku o utjecaju gaziranih pića na ponašanje djece mlađe od pet godina pokazala je da bilo koji unos gaziranih pića rezultira povećanom agresijom kod djece kao i do smanjene razine koncentracije.

40% djece unosilo je minimum od jednog gaziranog pića dnevno, a 4% djece više od četiri pića dnevno. U usporedbi s djecom koja nisu konzumirala niti jedno gazirno piće, djeca koja su unosila četiri ili više pića bila su dvostruko više sklona uništavanju tuđe imovine, sklona napadima usmjerenima prema drugoj djeci i poticanju konflikata.ID-10066821

Na evaluaciju su utjecale i druge navike, posebice navika provođenja vremena pred TV ekranima i količina i učestalost konzumacije slatkiša te obrazovni status majke.

Autori provedene studije ističu kako još uvijek nije poznat točan mehanizam utjecaja gaziranih pića na ponašanje djece, no svakako preporučuju roditeljima da smanje unos gaziranih pića i da ga drže pod nadzorom. Jedna od teorija je da supstance poput kofeina i šećera u visokim dozama koje su prisutne u takvim pićima mogu povećati agresivnost.

Osim toga, riječ je o praznim kalorijama, pićima koja nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrijednost. Uz to, gazirana pića dobrim su dijelom zaslužna za problem pretilosti kod djece i vežu se uz nastanak bolesti poput dijabetesa, bubrežnih kamenaca, povišenog krvnog tlaka, smanjene gustoće kostiju i dr.

Pijenje gaziranih pića u velikoj se mjeri odražava i na unos drugih namirnica.

“Cool Cola With Ice In Glass” – Image courtesy of Keerati / FreeDigitalPhotos.net
“Cocktail Red” – Image courtesy of luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar