Gazirana pića

Veliki minus za zdravlje…

Unatoč svim upozorenjima zdravstvenih djelatnika o štetnosti gaziranih pića, potrošnja takvih napitaka ne opada. Naprotiv, konstantno raste. Marketing kompanija proizvođača gaziranim pića vrlo je agresivan, promišljen i domišljat, ne štedi se na sredstvima. Najprijemčljivija i time najugroženija skupina potrošača jesu mladi.
Konzumiranjem gaziranih pića u organizam unosimo znatno veće količine šećera od preporučenih. Pijenjem gaziranih napitaka, umjesto vode, prirodnih sokova, čajeva ili mlijeka dovodi do nedostaka važnih nutrijenata u organizmu (vitamina i minerala te hranjivih tvari). Visoki sadžaj fosforne kiseline, puno šećera i umjetna sladila povećavaju izlučivanje kalcija putem urina.
Kofein je čest sastojak gaziranih pića. Izaziva povišeni krvni tlak, nesanicu, nemir, ubrzan rad srca.
Istraživanja su dokazala povezanost ispijanja veće količine gaziranih pića i pretilosti, a pretilost povećava vjerojatnost oboljenja od dijabetesa tipa II.
Fruktozni sirup od kukuruza koji se nalazi u gaziranim pićima sadrži slobodne radikale koji narušavaju zdravlje i pogoduju razvoju bolesti. Provedene studije pokazale su da postoji i povećani rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca kod osoba koje prekomjerno konzmiraju gazirana pića. Povećan je i rizik od osteoporoze (posebno kod žena), povećava se mogućnost pojave kronične žgaravice, povećava opasnost od karijesa, krvarenja i osjetljivosti desni, oslabljuje se imunitet.
Nakon komzumacije gaziranog pića jako se povećava razina šećera u krvi i jetra reagira pretvaranjem šećera u mast. Nakon nekih sat vremena razina šećera u organizmu naglo pada i javlja se potreba za novim gaziranim napitkom ili pak za hranom. Gazirana pića su veliki krivac za sve veći broj pretilih osoba (naročito djece). Dijetalna gazirana pića (i ona na kojima piše da su bez šećera) prema razultatima obavljenih istraživanja jednako djeluju i doprinose jedino samozavaravanju.

Jedna do maksimalno dvije čaše gaziranog pića dnevno neće bitno utjecati na zdravlje. Pijete li više od toga, razmislite o tome da smanjite količinu i barenm koju čašu zamijenite vodom (ili barem prirodnim vočnim sokom ili čajem). Puno je razloga ‘protiv’ i gotovo niti jedan ‘za’ gazirana pića. Ukusna su, no stvaraju naviku i štete zdravlju. Prema tome, izbor bi treba biti jasan…

ostavite svoj komentar