Geliranje noktiju

 

Masovni „trend geliranja“ započeo je prije par godina.

Puštanje i održavanje prirodnih noktiju mnogim je ženama vrlo komplicirano (postanu krhki i vrlo lako pucaju ) i ovakav način održavanja noktiju njima je san snova. Danas se usluga geliranja nudi u gotovo svim kozmetičkim salonima i usprkos krizi i cijenama od
200-300 kn potražnja je i dalje velika.
Postupak geliranja mora se ponavljati od 25 do 45 dana ovisno o brzini rasta noktiju, no prosječno jednom u mjesec dana. Prilikom same obrade nokta posebna se pažnja mora obratiti na dezinfekciju aparature i rašpica. Idealno bi bilo kada bi se koristile rašpice za jednokratnu uporabu što nije čest slučaj. Nakon geliranja noktiju nije poželjno vršiti preveliki pritisak na nokte kako bi se izbjeglo eventualno ozljeđivanje.
Većina kemikalija koje koristimo u kućanstvu (za čišćenjei sl.) nagriza umjetne nokte i uzrokuju promjenu njihove boje i zato je potrebno nositi rukavice tijekom korištenja istih. Gljivična infekcija može se dogoditi i uslijed nepravilne njege noktiju, ali i prilikom mehaničkog tretiranja nokatne ploče – grubim rašpanjem s neprimjereno dezinficiranom rašpicom.

Jedan od problema kod gela jest što ga žene ne skidaju na vrijeme.

Trajanje gela je četiri tjedna te se on nakon toga počinje dizati, ulazi voda između nokta i gela te se stvaraju bakterije. Uslijed toga nokat propada i nastaju problemi. Žene se često žale kako im nokti nakon geliranja ostanu valoviti te uništeni i neprivlačni. Jedan od razloga je taj što bi gel trebalo skidati u salonu – prepustiti to stručnom osoblju koje će nakon skidanja staviti zaštitni sloj na mjesto koje je bilo gelirano i premazati ga lakom. Naivno je očekivati da nokti budu isti nakon geliranja. Potrebno je pričekati jedan izrast ne bi li nokti izgledali kao prije geliranja.

Važno je i to kakvim gelovima se premazuju nokti.

Mnogi koriste gelove bez certifikata i vrlo upitne kvalitete. Ukoliko vam se gel odvojio prije vremena, pomoć je ljepilo za nokte. Ljepilo treba namazati i pritisnuti gel na cijelu površinu nokta, da ne bi došlo do neravnih površina. Nikako ne koristiti neko drugo ljepilo.

Oblikovanje i modeliranje noktiju gelom nije posve bezopasno.

Ovaj sveprihvaćeni način modeliranja i oblikovanja noktiju nosi sa sobom određene rizike za zdravlje. Neki stručnjaci upozoravaju da ovakvom njegom dolazi do oštećenja tkiva oko noktiju. Naime, izloženost kože oko noktiju UV zrakama povećava rizik od nekih oblika raka kože. Osim UV sušilica problem predstavlja i aceton. Da bi uklonile gel s noktiju žene umaču nokte (ili dobar dio prastiju) u aceton. Česte manikure ovoga tipa dovode do sušenja noktiju, a povećava se i  rizik od upala na koži oko noktiju. Eventualni drugi rizici za zdravlje pokazat će se kroz neko vrijeme.

ostavite svoj komentar