Ginko biloba

Najbolje istražena ljekovita biljka…

O sljezu, kamilici ili bazgi, biljkama koje se u ljekovite svrhe upotrebljavaju još od davnina, ne postoje suvremene studije. No, drvo ginko, punim nazivom Ginko biloba, podrijetlom iz istočne Azije, može se pohvaliti sa preko 300 studija o njegovom farmakološkom i terapijskom djelovanju.

Ginko biloba nema srodnika među živućim biljnim vrstama. Charles Darwin nazvao je ovo drvo „živi fosil“. Danas se ginko uzgaja svuda po svijetu. Smatra se najvitalnijom biljnom vrstom. Nije osjetljivo na otrove iz okoline (na isprženom tlu nakon atomske eksplozije u Hirošimi rasla su samo stabla ginka). 30-ih godina prošlog stoljeća započela su istraživanja ovog zanimljivog drveta.

images (8)Nakon toga uslijedio je cijeli niz kemijskih i farmakoloških ispitivanja, usporedo sa razvojem tehnologije dobivanja kvalitetnog ekstrakta ginka. Do danas, iz ginka je izolirano oko 50 spojeva. Za njegovu su djelotvornost najvažniji flavonoidi, ginkolidi i bilobalidi. Najčešće se koristi kao prirodan lijek kod smetnji u cerebralnoj cirkulaciji. Naime, kako poboljšava moždanu cirkulaciju pozitivno djeluje na pamćenje, zatim smanjuje količinu štetnih slobodnih radikala (tvari odgovornih za starenje stanica mozga i živčanog sustava).

Povišen rizik od krvarenja, pripisivan ginku, čini se, nakon niza znansvenih studija, mnogo niži od takvog rizika kod kemijslkih preparata protiv demencije. Kemijski su ljekovi, osim toga, dosta skuplji i nimalo djelotvorniji.
No, neka znanstvena istraživanja upućuju na to da biljni pripravci od ginka mogu imati i štetan utjecaj na zdravlje. Znanstvenici upozoravaju da ginko smanjuje koristan učinak lijekova koji se koriste za liječenje epilepsije i da bi mogao imati štetan utjecaj na zdravlje osoba koje konzumiraju sirove ili pečene sjemenke ili onih koji piju čaj od lišća ginka bilobe.
Zato je važno da osobe koje koriste ginko u bilo kojem obliku upoznaju svoje liječnike sa time i da se informiraju o mogućim rizicima. Isto tako, pripravke treba kupovati isključivo od provjerenog i pouzdanog proizvođača biljnih ljekova.

ostavite svoj komentar