Godine nisu važne

Sve smo dugovječniji i sve vitalniji – stariji ljudi danas, više nego ikada prije, postižu uspjehe na raznim područjima i žive ispunjenije.

U Dallasu jedna grupa žena u dobi od 62 do 80 godina redovno se sastaje radi vježbanja karate vještine. nazivaju se Čelične magnolije. Putuju zemljom i posjećuju razne centre u želji da pokažu kako karate mogu trenirati i osobe u poznijoj dobi.
Postoji također i niz skupina starijih gospođa koje zajednički investiraju novac na burzi. Jedna takva skupina iz Illinoisa izdala je Investicijski vodič za starije žene.

I kod nas se stvari mijenjaju, premda nešto sporije. Više nije iznenađenje vidjeti stariju osobu na rolama, mladalački obučenu ili pak stariju osobu koja pohađa neki tečaj, uči neku novu vještinu ili je aktivna na nekom drugom području, donedavno rezerviranom isključivo za mlađe ljude.

Nedavna su istraživanja navodno potvrdila da starije osobe mogu revitalizirati svoje tijelo redovitom vježbom i ponovno steći kontrolu nad mišićima koji su godinama mirovali. Nesposobnost koju često povezujemo sa starenjem zapravo je rezultat dugogodišnje neaktivnosti.

Što se mentalnih sposobnosti tiče, i tu su vijesti dobre – tako dugo dok mentalno vježbamo, velika je vjerojatnost da će nas naš mozak dobro služiti. Ukoliko vježbanju pridružimo i druge zdrave stilove (prehranu, mentalnu higijenu, primjerenu tjelesnu aktivnost), značajno povećavamo svoje mogućnosti.

Hands, Old, Typing, Laptop, InternetVećina istraživanja vezanih uz osobe starije dobi provode farmaceutske tvrtke i to uglavnom u vezi s bolestima. Detaljnih istraživanja o starijim ljudima koji su zdravi, sretni i uživaju u životu gotovo i nema. To ne čudi znamo li da se na zdravim ljudima ne zarađuje kao na bolesnima.
Starost ne bismo smjeli povezivati samo s bolestima, slabošću, slabljenjem. Starost može biti lijepa, aktivna, ispunjujuća, mudra…

Trudite se ne misliti da je za vas prekasno, da ste previše stari za ovo ili ono, za neke nove ciljeve i snove. Nastojte živjeti u punini i neopterećeni prošlošću. Planovi, snovi i ciljevi održavaju nas mladima i zainteresiranima za život.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar