Godine nisu važne

Čovjek može biti star u tridesetoj…

Dr. Norman W. Walker (1886 – 1985), liječnik i stručnjak za prehranu, tvrdio je da dobro zdravlje nije pitanje mladosti ako prakticiramo zdrave navike. Nadživio je većinu svojih kritičara. Prvi je, još 1939., ukazivao na dobrobiti sokova od voća i povrća na zdravlje. Smatra se pionirom prakticiranja i zagovaranja prehrane koju danas poznajemo kao „row food“ ili sirovu hranu, te povratka prirodnom i zdravom načinu života. Izvori kažu da je doživo 99 godina i da je do kraja života bio aktivan, pisao, obavljao razne u kući i vrtu, vozio bicikl.
Neki od njegovih najpoznatijih naslova su: „Sjajno zdravlje“, „Voda može razoriti vaše zdravlje“, „Sokovi od svježeg voća i povrća“, „Povratak prirodi“ i dr.

Važan dio smjernica dr. Walkera odnosi se na povezanost psihičkog i fizičkog zdravlja. Ukazuje nam na to koliko je važno raditi na oboma da bismo bili cjelovito zdravi.
„Vi ste ono što jedete, vi ste mladi (ili stari) prema onome kako se osjećate.“ Prema dr. Walkeru stanje tijela najizravnije pokazuje kojim je psihičkim i fizičkim utjecajima čovjek bio izložen u prošlosti.

„Čovjek ne može biti zdrav ako stalno misli na poteškoće i bolesti. Čovjek ne može biti sretan ako je istovremeno ispunjen turobnim mislima. Čovjek ne može biti mlad ako je istodobno ispunjen strahom od starosnih bolesti. „

Dr. Walker savjetuje nas da se prijateljski, srdačno i pouzdano odnosimo prema svakome, bez obzira na vjersku ili kakvu drugu pripadnost, boju kože, socijalni status ili drugo. Zabrinutost i uznemirenost smatra najvećim neprijateljima mladosti. Biti vitalan ne znači biti povremeno, više ili manje aktivan. Vitalnost proizlazi iz dubokog osjećaja mira, opuštenosti, svijesti i jakosti, iz osjećaja da je život od početka do kraja vrijedan življenja.

Želimo li (p)ostati mladi moramo mijenjati navike. Za to nam je potrebna čvrsta odluka, samodisciplina i želja da za novim iskustvom. Možemo početi od malih stvari i ostajati ustrajni… Korak po korak…

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar