Grah

Najpoznatiji predstavnik iz porodice mahunarki…

U Europu je došao tek u 16. stoljeću iz Srednje i Južne Amerike.Sve vrste graha , od zelenčeka i trešnjevca do crvenog i crnog graha, sadrže vrlo malo masnoća (2,1%) i kalorija, a izvrstan su izvor vlakana, bjelančevina, vitamina i minerala.

Osobito se preporučuje dijabetičarima jer vlakna iz graha sprječavaju nagli porast šećera u krvi nakon obroka, vlakna doprinose osjećaju sitosti nakon jela, te poboljšavaju probavu. Grah sadrži puno bjelančevina, ali one su fiziološki nepotpune (nedostaju im aminokiseline koje su ljuskom organizmu neophodne), pa je taj nedostatak potrebno nadoknaditi uporabom žitarica u prehrani. Grah je iznimno bogat mineralima, naročito bakrom, željezom, fosforom, magnezijem , kalijem i manganom.

Dobar je izvor vitamina B skupine i vitamina K.

Neka istraživanja upućuju na to da fitokemikalije iz graha štite stanice od raka, te usporavaju rast tumora. Grah sadrži aminokiselinu triptofan koja pomaže u regulaciji apetita, pomaže kod spavanja i poboljšava raspoloženje. Folna kiselina iz graha ima značajnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Da biste spriječili probavne tegobe koje izaziva komzumiranje graha (odnosno konzumiranje ljuske), grah možete jesti i bez ljuske (pasirani) ili ga prije kuhanja možete namakati u vodi nekoliko sati, a kuhati ga uz dodatak začina koji pomažu kod probave (kim, timijan, mažuran, lovor, korijandar, gorušica).

Sirovi grah je otrovan i obavezno se mora kuhati.

Isto tako, namakanjem u vodi odstranjujete toksine koje sadrže neke vrste graha. Grah je i vrlo ljekovita namirnica. Jača imunitet, snižava kolesterol, regulira krvni tlak, regulira probavu, pomaže kod dijabetesa. Grah je izvrsna zamjena za meso (nekada se zvao „meso siromaha“). Zrna graha učinit ćete još zdravijim ukoliko na vlažnom i toplom mjestu u svom domu, napravite klice graha. Klijanjem se povećava količina vitamina u grahu (naročito vitamina E i C).

To je nutricionistički najgušća hrana na svijetu.

Važno je znati da klice ne mogu dugo stajati. Vrijednost graha izražena je sljedećom rečenicom: „Kao što iz zrna graha brzo nikne izdanak, tako i nakon objeda graha u našem tijelu započne rast stanica!“ U našim trgovinama, a posebice u trgovinama sa zdravom hranom u ponudi ima više vrsta graha. Uz vrste graha tipične za naše podneblje (zelenček, trešnjevac…) tu su i egzotične vrste graha (mungo, azuki).

Sušenjem zrno ne gubi svoje hranjive sastojke, lako se čuva i transportira.

Prijedlog iz praktičnog života:

Grah salata s mesom

  • šalica nasjeckanog, skuhanog ili ispečenog mesa (može biti od jučerašnjeg ručka)
  • šalica skuhanog graha
  • malo kiselih krastavaca
  • mala glavica luka
  • peršin
  • ocat
  • maslinovo ulje
  • sol i drugi začini po želji

ostavite svoj komentar