Greenwashing

Nije zeleno sve što se takvim predstavlja…

Prevedemo li greenwashing doslovno nećemo dobiti odgovor o tome što je to – zeleno pranje. Nije riječ o pranju (osim figurativnom), već o marketinškim strategijama koje zelenim i ekološkim prikazuju ono što u biti nije niti zeleno niti ekološko. Ovim se strategijama koriste razne interesne skupine – od manjih privatnih do velikih tvrtki, pa čak i vlada.

Marketinškim strategijama proizvođači raznih proizvoda – od automobila do kozmetike, uvjeravaju nas da je njihov proizvod ekološki, odnosno zelen. U te svrhe koriste se npr. zeleni logotipi i promidžbeni materijali koji pršti zelenilom i eko-friendly porukama.

Obzirom na sve veću razinu ekološke svijesti među građanima i broj takvih poruka raste iz dana u dan. Svjedoci smo toga da se baš oni proizvodi koji su upitnog utjecaja na okoliš i na zdravlje predstavljaju najljepšim, najpamtljivijim i najzanimljivijim promidžbenim spotovima, fotografijama, panoima i dr.
Budući ovakav način promidžbe predstavlja obmanjivanje javnosti potrebno je zakonski regulirati ovo područje i okvire unutar kojih se mogu kretati promidžbene poruke.
No, dok ne dođemo do te točke moramo se voditi vlastitim razumom, informirati se i ne nasjedati na marketinške trikove proizvođača kojima je jedini cilj prodaja vlastitog proizvoda (po svaku cijenu).

 

ostavite svoj komentar