Grijači vode – bojleri

Zaslužni za dobivanje tople vode u kućanstvu…


Akumulacijski ili protočni?

Protočni bojleri kapacitetom su malolitražni – 5, 10 i 15-litarski. Voda se u njima zagrijava brzo, prolaskom kroz bojler. Akumulacijski bojleri uglavnom su veće zapremnine (30, 50, 80, 100 i 120 litara). Oni postpepeno zagijavaju hladnu vodu iz svog spremnika i po potrebi ju dogrijavaju. Zbog svog kapaciteta mogu imati više izljevnih mjesta od protočnog bojlera.
Za tročlanu obitelj najbolji je izbor bojler od 50 ili 80 litara, za četveročlanu onaj od 100 ili 120 litara.
Voda zagrijana u bojleru (zagrijava se do temperature od 60°C) pri izlazku se miješa sa hladnom vodom – prema željama korisnika.
Električni protočni bojler ima snažne grijače (minimalne jačine 10 kW) i mora biti priključen na trofaznu struju. Pogodan je za manje stanove i vikendice.
Po načinu zagrijavanja postoje električni i plinski bojleri. Obzirom na prostor kojim raspolažete možete birati između vertikalnog i horizontalnog bojlera. Jedina razlika između njih je u površini koju zauzimaju na zidu. Horizontalni bojleri dobro su rješenje za ograničavajuće prostore poput potkrovlja ili manje kuponice (može se montirati iznad tuša).
Dugovječnost i funkcionalnost bojlera, osim o proizvođaču, ovisi i o kvaliteti vode. Tvrda voda rezultira nakupljanjem kamenca na grijačima što bitno smanjuje učinkovitost bojlera (i drugih kućanskih uređaja i vodovodnih instalacija).

Postavljanje bojlera

Vrlo je važno da odabrani bojler montira stručna (ovlaštena) osoba. Električni bojler može se postaviti svugdje gdje postoje priključci na vodovodni sustav i dovod električne energije. Prije postavljanja plinskog bojlera treba se posavjetovati sa stručnom osobom (dimnjačarem) o mogućnostima spajanja na dimnjak.

Ako ste esteta, bojler možete smjestiti i u ugradbeni ormar, spremišni prostor ili podrum. Postavljate li bojler u drugu prosotriju od one u kojoj koristite vodu pripazite na udaljenost i eventualnu potrebu za montiranjem cirkulacione pumpe. Sa malolitražnim bojlerima puno je lakše, njih možemo postavljati iznad ili čak ispod umivaonika, iznad tuša i sl.
Solarno zagrijavanje vode može značajno smanjiti potrošnju energije. Funcionira na principu sunčeve energije koja zagrijava kolektore, a solarna tekućina vodu u spremniku. Ulaganje u solarne sisteme ekološki je poželjno, a dugoročno ekonomično i učinkovito.

Pravilno korištenje

Električni bojler neće uvijek za isto vreme zagrijati jednaku količinu vode. Vrijeme zagrijavanja ovisi o visini napona u električnoj mreži i temperature vode u vodovodnoj mreži. U vrijeme kada je električna mreža više opterećena, napon u električnoj mreži je niži pa zagrijavanje vode traje duže. Isto tako, tijekom zimskih mjeseci, kada je temperatura vode u vodovodnoj mreži znatno niža (oko 10°C) od temperature vode tijekom ljetnih mjeseci, (viša od 20°C), zagrijavanje vode na podešenu temperaturu trajat će duže. Vrlo je važno da električni bojler u kupaonici bude propisno uzemljen. Voda i vlaga dobri su vodiči električne enrgije što kuponicu čini potencijalno opasnom ukoliko postavljanje bojlera nije stručno obavljeno.

Električni bojler je prirodno uzemljen preko vodovodne mreže ukoliko je vodovodna instalacija izvedena na klasičan način, upotrebom pocinčanih cijevi. Međutim, danas se sve više vodovodne instalacije izvode plastičnim cijevima, tako da bojler nije preko njih uzemljen.

Preporuka je svaki električni bojler održavati, što znači očistiti jednom godišnje. Zo je manji trošak od potrošene energije. Ako je voda mekša, bojler se može čistiti i rijeđe.
Termostat treba namjestiti na ekonomično grijanje, prema uputama proizvođača, redovito čistiti bojler i grijač od kamenca i isključivati ga samo ako nam topla voda nije potrebna kroz duže vrijeme.
Svako isključivanje povlači za sobom hlađenje vode i uvijek se potroši energija da se dostigne željena temperatura. Manje se struje troši  ako je bojler pravilno podešen i stalno uključen. Ukoliko ste ‘mali’ potrošač, isplati se gasiti bojler jer se on uključuje zbog dogrijavanja vode i u vrijeme skupe tarife. Optimalna temperatura je između 50 i 60°C.

Pouzdan znak da se oko električnog grijača nalaze naslage kamenca jeste zvuk koji se javlja kada se uključi bojler. Bojler šušti, zuji i pucketa..
Dodatne uštede postižu se zamijenom kupanja sa tuširanjem i sprječavanjem nekontroliranog otjecanja vode kroz elemente vodovodne mreže. Isto tako nije nevažno kakav tuš imate. Neki tuševi propuštaju i do 25 litara vode u minuti, a neki (noviji) 9 litara. Učinak pranja je isti jer kod novijih izvedbi tuš rasprskava vodu u gušćem snopu (obogaćenom kisikom iz zraka) što mlaz čini mekšim, ugodnijim za upotrebu, učinkovitim za pranje, a bitno štedljivijim.
Gubici su također manji ukoliko se bojler nalazi blizu mjesta gdje se voda koristi.

ostavite svoj komentar