Gubitak masnog tkiva pozitivno djeluje na imunitet

Debljina je višestruka prijetnja zdravlju.

Problem prekomjerne tejlesne težine jedan je od najvažnijih javnozdravstvenih problema posebno u zemljama zapadnog svijeta. Visok krvni tlak, visoke vrijednosti masnoće u krvi, šećerna bolest tipa II (stečena), osteoartritis, neke vrste karcinoma i još mnogi drugi problemi sa zdravljem posljedica su prekomjerne težine.
Uz to, osobe sa prekomjernom tjelesnom težinom uglavnom pate i od smanjene kvalitete života, smanjene radne sposobnosti i kraćeg životnog vijeka.
Naš imunološki sustav građen je od mnoštva stanica koje naše tijelo štite od bolesti. Uz mnoge druge faktore, prehrana i pretjerana tjelesna težina dovode do neravnoteže i stvaranja stanica koje izazivaju bolesna stanja. Da bi čovjek bio zdrav, stanice trebaju koegzistirati u određenoj ravnoteži. Suvišni kilogrami i masno tkivo (posebno ono oko trbuha) narušavaju tu ravnotežu.

Rezultati istraživanja australskih znanstvenika pokazali su da čak i skromni gubitak kilograma potiče pozitivne promjene na stanicama pretilih osoba, posebno onih s dijabetesom tipa 2. Čak i skroman gubitak (od 6 kilograma) dovoljan je da se imunološke stanice vrate u normalu koja je vidljiva kod vitkih ljudi.

ostavite svoj komentar