Halloween – Noć vještica

Bundeva sa svijećom…

Halloween (Hallowe’en), poznat još i pod nazivom Noć vještica proslavlja se noć uoči Svih svetih, 31. listopada. Naziv Halloween zapravo je skraćenica od All Hallow’s Eve ili Hallow Eve (Sveta večer, noć uoči Svih svetih).
Običaj slavljenja potiče još od starih Kelta koji su 1. studenog slavili kao početak nove godine. Proslavu su posvećivali svojim božanstvima – bogu Sunca i gospodaru Smrti. Vjerovali su da za punog mjeseca, (a najčešće noć prije dana mrtvih), mrtvi napuštaju svoje grobove i posjećuju svoje domove. Prestrašeni mogućnošću sustreta s mrtvima ljudi su se prekrivali zastrašujućim maskama i stvarali buku ne bi li otjerali mrtve.
Dolaskom Rimljana, noć mrtvih dobiva stalni datum, a proslava se povezuje sa rimskim božanstvima i legendama. U toj noći simbolično su se gasile vatre u ognjištima, vjerovalo se da mrtvi posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu, a drugi su postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi grešne duše uplašili, a dobre pronašle put kući.
Bundeva je tek u 16. stoljeću postala popularna za dubljenje najprije u Americi, a zatim i u ostatku svijeta.
Izdubljene bundeve najprepoznatljivi su simbol Noći vještica. Izdubljena i oblikovana bundeva sa svijećom naziva se Jack O’Lantern (po legendi u kojoj glavnu ulogu ima čovjek po imenu Jack).

Noć vještoiica slavi se širom svijeta, na različite načine. I postaje sve popularnija i u zemljama u kojima nema tradiciju slavljenja. Kao i svi praznici, Noć vještica se ponajviše koristi u komercijalne svrhe. Želite li proslaviti ovaj praznik izdubite i oblikujte svoju bundevu (zabava zagarantirana), dekorirajte interijer raznim prigodnim dekoracijama ili pak odvezite dijete do Maksimirskog jezera i zajedno sa svijetlećom bundevom provozajte se u čamcu u pomalo mističnoj atmosferi…

ostavite svoj komentar