Higijena novorođenčeta

Tijekom trudnoće beba ima prirodnu zaštitu kože. Taj prirodni losion koji se sastoji od nakupina odumrlih stanica i sluzi na koži bebe (vernix caseosa) preporuča se čak umasirati u kožu novorođenčadi odmah po porodu. Nakon samog poroda slijedi kupanje novorođenčeta atibakterijskim sapunom, čime se uklanja prirodni kiseli zaštitni sloj s kože i remeti se osjetljiva ravnoteža bakterijske flore. Idealno bi bilo, zdravo novorođenče ooprati samo trljačicom i toplom vodom. Uklanjati vernix nije dobro.

Njega pupka

Područje pupčanog bataljka treba održavati čistim i suhim. To je područje potrebno preati samo u slučaju onečišćenja stolicom i to vlažnim pamučnim tupferom. Posljednja istraživanja pokazala su da bataljak prije otpadne ukoliko se ne dira. Ukoliko se na tom području pojavi crvenilo, gnojni iscjedak ili neugodan miris potražite obavezno savjet liječnika.

Kupanje novorođenčeta

Prije samog početka treba temeljito oprati ruke, a prve kupke treba obavljati samo toplom vodom i pamučnom krpicom..Najvažnije je dobro oprati područja iza ušiju, ispod brade, pazuha, pelenski dio te područja između prstiju i na nogama i na rukama. Dijete treba biti u toplomne, uz otkrivanje samo onog dijela tijela koji se trenutno pere. Kupanje u kadici može se obavljati tek po zaraštanju pupčane ranice. Izbor kadica uistinu je velik, a najvažnije je da vama i vašem djetetu kupanje bude užitak, pa prema tome odaberite kadicu koja će vam to i omogućiti. Bitno je da vam sve potrebno za kupanje bude na dohvat ruke kako ne biste morali udaljavati od djeteta Nikako to ne činite!). Temperatura prostorije trebala bi biti 24°C,a temperatura prostorije u kojoj kupate dijete trebala bi biti 37°C.

Pranje kose

Pranje kose šamponom nije potrebno tijekom prve godine djetetova života. Ako vaša beba ima puno kosice, koristite blage šampone ( ne smiju sadržavati sintetske mirise, boje, niti konzervanse). Sapun bi trebao biti neutralan ili blago kiseo (pH oko 5,5), što je obično naznačeno na pakiranju proizvoda. Izbjegavajte pjenušava kupke.Neka istraživanja upućuju na njih kao čest uzrok vaginitisa i upala mokraćnog sustava dojenčadi. Zimi je koza sklonija jačem isušivanju pa se preporučuje rijeđe kupanje. Ako vaš mališan nije ljubitelj kupanja nastojte to obaviti u najkraćem vrmenu,ali s puno nježnosti i mirno. Rijetko koja beba ne voli kupanje.

Vlasište

Naslage na vlasištu potrebno je nježno ukloniti češljem,a poželjno je češalj ponijeti sa sobom i u bolnicu.

Oči

Prati kožu oko očiju nije poželjno, a ukoliko se javi iscjedak operite ga prokuhano vodom ili sterilnom fiziološkom otopinom.

Nosna šupljina i zvukovod

Nosić nije potrebno posebno čistiti, a treba izbjegavati i štapiće sa vatom.

Pelenski dio (guza, spolovilo)

Nakon defekacije najbolje je onečišćene dijelove oprati pod mlazom mlake tekuće vode i nakon toga kožu dobro posušiti. Vrlo popularne ( i često vrlo praktične)vlažne maramice koristite kao alternativu, ali tek nakon prvog mjeseca bebina života i to po mogućnosti one maramice bez dodatka alkohola i jakih mirisa. Što se spolovila tiče, kod dječaka potrebno je potezati prepucij samo do mjere do koje se može, bez primjene sile. Eventualnu nečistoću treba oprati vatom koju ste namočili u mlakoj vodi. Nakon godine dana, ako se prepucij može lagano prevući može se za higijenu koristiti i sapun i voda. Kod ženskog dojenčeta potrebno je eventualne nećistoće ukloniti vaticom namočenommlakom vodom, potezom odozgo prema dolje. Za svaki potez potrebno je uzeti novu vatu.

Pelenski osip

Najčešće u dobi od osmog do desetog mjseca većina dojenčadi dobije pelenski osip, oblik upale kože (dermatitis). Češće se javlja kod dojenčadi s gljivičnom infekcijom usne šupljine za koju su karakteristične bijele naslage na jeziku i sluznici usne šupljine. Te u dojenčadi koja iz nekog razloga uzimaju antibiotik ili nakon uvođenja nadohrane. Pelenskom osipu mogu također pogodovati i uvođenje novih sredstava za pranje odjeće, premalene pelene, prerijetko mijenjanje pelena, proljev. Kod pelenskog osipa potrebno je kao prvo češće presvlačenje i higijena pelenskog dijela, a kod težih oblika najbolje je potražiti savjet liječnika.

ostavite svoj komentar