Hrana koju srce voli

Za zdravlje srca i krvožilnog sustava…

Srčanožilne i moždanožilne bolesti vodeći su uzroci smrtnosti u svijetu. Najveći dio njih izazvan je, načinom života, a ne nasljednim faktorima kako smo uglavnom skloni misliti.
Pretjerani unos nezdravih zasićenih masti, hidrogeniziranih masti, kolesterola iz namirnica životinjskog podrijetla i šećera glavni su prehrambeni uzroci pojave ovih bolesti. Ako tome dodamo sjedalački način života (čitaj – premalo kretanja) i pušenje rizici se višestruko uvećavaju.

Preporuka je redovita konzumacija namirnica koje pomažu očuvanju srca i krvnih žila, prehrambenih antioksidanasa i nezasićenih masnih kiselina onemogućavaju oksidativna oštećenja u krvožilnom sustavu. I naravno, redovita tjelovježba i nepušenje.

Masna plava riba snižava povišene vrijednosti triglicerida i krvnog tlaka i potiče elastičnost krvnih žila. Redovitom konzumacijom masne plave ribe (skuša, srdela, tuna, losos i dr.) smanjuje se rizik od nastanka opasnih ugrušaka.

Bademi također čuvaju zdravlje srčanog mišića i snižavaju povišene vrijednosti kolesterola. Konzumacijom badema snižava se rizik za oboljevanje od srčanih bolesti za čak 30%.

Orasi su, baš kao i bademi, bogati proteinima, vitaminom E i višestruko nezasićenim omega-3 masnim kiselinama i idealna su namirnica za zdravo srce.

Lan je biljna namirnica odličan izvor alfa-linolenske omega-3 masne kiseline. Idelano je uključiti ih u svakodnevnu prehranu, posebno za doručak u sklopu mješavine žiutarica.

Soja je grahorica koja, uz proteine, sadrži i izoflavone koji pomažu u snižavanju kolesterola, a soja, uz to, ima i povoljan sastav masti i snažno antioksidativno djelovanje.

Maslinovo ulje obiluje jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, vitzaminom E i polifenolima koji djeluju protuupalno i antioksidativno.

Tamna čokolada također je namirnica koja čuva zdravlje srca. U kakaovcu (osnovnom sastojku tamne čokolade) nalaze se polifenoli katehini koji se smatraju jednim od najsnažnijih antioksidanasa. Jedno rebro tamne čokolade preporuka je svima koji žele očuvati zdravlje srca i krvožilnog sustava.

Luk sadrži vlakna i sumporove spojeve te kvercetin i flavonoide koji su djeluju kao antioksidansi i svakako ga treba uključiti u redovitu prehranu.

Češnjak snižava kolesterol i krvni tlak i tako smanjuje najvažnije rizične faktore za obolijevanje od bolesti srca i krvnih žila.

Šparoge su bogate kalijem koji snižava povišeni krvni tlak, folnom kiselinom koja sprječava zadebljanja na stjenkama arterija i glutationom, snažnim antioksidansom.

Brokula sadrži antikancerogene spojeve koji omogućavaju odvijanje detoksikacijskih procesa. Bogata je prehrambenim vlaknima i vitaminom C i pomaže zdravlju srca.

Bobičasto voće poput borovnica, ribizla, kupina, malina, crnog grožđa sadrži polifenole snažnog antioksidativnog djelovanja.

Šipak (nar) sadrži polifenole koji sprječavaju oštećenja krvnih žila, a visok sadržaj vitamina C omogućava snažno antioksidativno djelovanje.

Cikla i špinat su povrtnice koje sadrže dušićne spojeve koji djeluju opuštajuće na krvne žile i tako omogućavaju bolji protok krvi.

Namirnice bogate kalijem kao što su rajčice, prokulica, repa, banane, smokve i grožđice pomoći će zdravlju našeg srca.

ostavite svoj komentar