Hrenovke i paštete – zašto ne?

Mesne prerađevine trebalo bi svakako izbjegavati u svakodnevnoj prehrani.

Posebno je važno izbjegavati ovu vrstu namirnica u prehrani djece i trudnica.
Zašto?
Mesni naresci, hranovke, paštete i sl. hrana obiluje aditivima i masnoćama, a nutricionistički gledano, posve je bezvrijedna. Zapravo, predstavlja opasnost za zdravlje.
Za izradu navedenih proizvoda koriste se najlošije kategorije mesa, staro meso, ostaci iz klaonica. Da bi postigli prihvatljiv okus, u procesu proizvodnje tom mesu dodaju se velike količine emulgatora (ponajviše polifosfata i natrijevog nitrita).Provedena istraživanja potvrđuju da hranovke, paštete i naresci sadrže svinjsko i goveđe meso najlošije kategorije (ponajviše njuške, repove, tetive, uši, kožice, hrskavice, iznutrice), mnogo masnoća, konzervansa i umjetnih pojačivača okusa.
Postotak mesa na deklaracijama često ne odgovara stvarnom stanju. Velika su odstupanja i u tablicama nutritivnih vrijednosti koje često nalaziimo na pakiranju takvih proizvoda. Zdravstveno su ispravne, no to samo znači da su sigurne za konzumaciju i ne smiju imati više od dopuštene količine štetnih sastojaka koji akutno ili kronično djeluju na zdravlje ljudi.
Naprimjer, šunka za pizzu trebala bi se praviti od dijelova buta svinje, ali je najčešće mješavina raznih dijelova svinjskog i goveđeg mesa, a koji put se u njoj nalazi i piletina. U hrenovke se često, da bi se dobila potrebna masa, dodaju proteini mlijeka, kazeinati, proteini soje ili graška umjesto mesnih sastojaka, što je našim propisima dopušteno.

Većinu uzoraka navedenih mesnih prerađevina na analizu šalju sami proizvođači kako bi dobili dopuštenje za stavljanje u prodaju, a starost mesa teško je utvditi zbog nepostojanja laboratorija opremljenih za obavljanje takvih analiza u našoj zemlji.
Rok trajanja mesnih prerađevina je nekih četiri, pet godina. Pročitajte na deklaraciji proizvoda. Što mislite, kako se postiže tako duga trajnost proizvoda? Najčešće ih nalazimo na policama trgovina, čak ne niti u hladnjacima. Zašto? Odgovor je uvijek isti. Puno, puno konzervansa, kvasca, emulgatora…

ostavite svoj komentar