Igračke – kamo s njima?

Današnja djeca posjeduju puno igračaka i opreme za provođenje slobodnog vremena.. Mnogim roditeljima s vremenom postane problem zbrinuti plišance, kocke, lopte, romobile, bicikle, role, skateove, kacige, skije, knjige, slikovnice, bojice, plastelin… 

Kamo sa svim tim stvarima?Teddy Bear, Plush Bear, Bear, Teddy
Igračke i opremu za van obično držimo u garažama ili (ako živimo u stanu koji nema garažu) po hodnicima, zajedničkim prostorijama i sl. Dobro je opskrbiti se policama i kutijama, iskoristiti zidove za vješanje, kad je moguće i stvari držati u redu. Više ih stane kad su posložene i lakše je do njih kad nam trebaju.

Kad su manje igračke u pitanju čarobno rješenje je – red. Svaka stvar na svom mjestu.
Kako bismo u tome uspjeli pomoći će nam kutije raznih veličina, košare, police i ormari, kojih nikada dovoljno. Iskoristite ih za sortiranje igračaka po nekom principu. Ukoliko se ne radi o prozirnim spremnicima na njih je potrebno nalijepiti (ili našiti) natpis s vrstom igračaka koje sadrži.
Veliki sanduci koji mogu ujedno biti i klupe izuzetno su praktični. Djeca na brzinu u njih potrpaju igračke, a nakon toga posluže se njima kao klupom za sjedenje, ležanje, igranje i sl.Building Blocks, Shapes, Puzzle, Toys
Dobra stvar je i povremeno uklanjanje jednog dijela igračaka. Dijete se ne igra istovremeno sa svim igračkama. Dio igračaka može se pospremiti i vratiti djetetu nakon nekog vremena. To čak bude zanimljivo jer zaborave na neku igračku i opet im bude interesantna nakon nekog vremena. 

Igračke služe za igranje. Ukoliko je dijete igračku preraslo, možemo ju nekome pokloniti. Prijateljima, susjedima, odnijeti u neki dom za nezbrinutu djecu, odnijeti u čekaonicu kod liječnika, u bolnicu i dr. 

Igračke možemo i razmjenjivati s prijateljima. Ne treba zazirati od posuđivanja i razmjene. Djeca se relativno brzo zasite novim stvarima i zato su razmjene izvrsna praksa. Kod toga je jedino važno sljedeće:  mora se znati tko je kome što posudio, na koliko dugo i svakako paziti na to da se stvari vrate očuvane i čiste (danas je, zbog epidemiološke situacije, još važnije nego inače pripaziti na aspekt čistoće). 

Photo by freestocks.org from Pexels
Small photos courtesy of PIxabay

ostavite svoj komentar