Igre za dječje rođendane

Za djecu od 5 do 9 godina ove igre još uvijek su učinkovite. Drže pažnju i zabavljaju djecu. Ako se odlučite na slavljenje rođendana kod kuće ili negdje u prirodi, dobro je imati set igara koje ćete ponuditi djeci…

1. Stani na križić

Ovo je igra navođenja. Za ovu igru potrebna su vam dva papira A4 formata (format velike bilježnice). Na svakom papiru je napravljeno veliko slovo X, samo različitom bojom.  Djeca se podijele u dvije skupine. Voditelj odredi koji papir sa slovom X pripada kojoj skupini. Zatim svaka skupina izabere jednog igrača putem sistema ispadanja (sik-sak-suk ili flif-fluf) te izabranom igraču iz svake skupine voditelj poveže oči maramom.  Nakon toga voditelj razmjesti označene papire u prostoru, na različite strane. Svaka skupina okruži svoga igrača i zavrti ga u mjestu. Kada voditelj kaže stop, skupine prestaju vrtjeti svoga igrača te im je zadatak navoditi ih (svaka skupina navodi svoga igrača isključivo i samo glasom – lijevo, desno, ravno, natrag) kako bi što prije došli do svog označenog papira i stali na njega. Čiji igrač dođe prije do svoga papira i stane na njega, odnosi pobjedu.

2. Provlačenje ispod konopca

U ovoj igri važno je imati konopac. To može biti i štrik za preskakanje. Dvije osobe nategnu štrik i drže ga na određenoj visini. Sva djeca se moraju provući ispod njega bez doticanja štrika odjećom, kosom ili nekim dijelovima tijela. Zatim se štrik spušta 10 cm niže. Djeca se ponovno provlače. Štrik se spušta opet…. i tako dalje. Djeca jako vole ovu igru. Vrlo je jednostavna, a oni uživaju što mogu dokazati svoju spretnost.

3. Ubacivanje loptica u koš

Ova igra se može modificirati na razne načine. Također ju djeca jako vole. Mi smo ju igrali tako da smo loptice od staniola ubacivali u limenku. Dakle, dovoljne su vam 3 loptice od staniola  i jedna limenka za svaku ekipu . Dvije ekipe se stanu u dvije vrste na jednakoj udaljenosti od svoje limenke. Cilj je da svatko od njih sa te udaljenosti (koja treba biti primjerena njihovoj dobi) pokuša ubaciti 3 loptice u limenku. Svaka ubačena loptica donosi jedan bod. Koja ekipa sakupi više bodova, odnosi pobjedu. Mi smo je igrali u dječjoj sobi, svaki igrač je bacao loptice iz sjedećeg položaja. Svi igrači sjedili su na podu. Vi igru možete igrati sa vrećama ili koševima te spužvastim ili papirnatim lopticama…

4. Glazbeni šešir

Djeca se stanu u krug. Jedno dijete ima na glavi šešir. Kad počne svirati glazba, šešir treba putovati po glavama na taj način što će svako dijete što prije ga staviti na glavu osobi do sebe. Drugo dijete ne smije doticati šešir u zraku, već samo onda kada je na njegovoj glavi. Tada mu je zadatak što prije ga staviti na glavu svog susjeda.Voditelj  je leđima okrenut djeci i u jednom trenutku naglo stiša glazbu. Kod koga je šešir – ispada iz igre. Igra se nastavlja dalje, glazba glasno svira, šešir putuje. Naglo stišavanje glazbe – slijedeći kod koga se zatekao šešir – ispada.

5. Glazbene stolice

Ova igra je slična prethodnoj i igra se sa stolicama. Stolice se poslažu u krug. Važno je da ima onoliko stolica koliko ima djece. Glazba kreće glasno. Voditelj je okrenut leđima djeci, te naglo stiša glazbu. Djeca trebaju što prije sjesti na praznu stolicu. U slijedećem krugu jedna se stolica izbacuje van. Glazba ponovno kreće , a djeca hodaju u krug oko stolica. Na prestanak glazbe trebaju što prije naći praznu stolicu i sjesti. Kako je ovaj puta jedna stolica manje, netko će ostati bez stolice. To dijete izlazi  iz igre i navija za druge igrače. U svakom krugu se izbacuje po jedna stolica i jedan igrač izlazi iz igre. Na kraju dvoje djece hodaju oko jedne stolice. Čiji će refleksi biti brži i tko će sjesti na stolicu nakon prekida glazbe, taj je pobjednik igre.

6. Glazbeni darovi

To je modifikacija igara ‘Glazbeni šešir’ i ‘Glazbene stolice’. Djeca stanu u krug i svatko u ruci drži svoj dar, osim slavljenika. Kad glazba krene, svatko treba što brže dodati svoj dar desno susjedu, a od lijevog preuzeti dar. Darovi putuju u krug, a glazba svira. Kada glazba naglo stane, slavljenik otvara onaj dar koji se našao kod njega. Pita čiji je dar, otvori ga, a zatim glasno zahvali osobi koja je donijela taj dar. Osoba čiji je dar otvoren izlazi iz igre. Igra se nastavlja, darovi što brže putuju u krug. Igra traje dok se ne otvore svi darovi.

7. Skrivanje predmeta

Djeca dođu do zida i okrenu leđa ostatku sobe. Voditelj brzo sakrije jedan predmet. Djeca ga traže, a on ih navodi riječima: toplo, hladno, vruće.

8. Skrivanje slatkiša

Pripremi se onoliko lizalica ili bombona koliko ima djece i sakrije ih se po sobi. Zadatak djece je što prije naći (dok traje jedna pjesma) sve skrivene slatkiše i staviti ih na hrpu. Voditelj u ovoj igri ne navodi djecu. Kad pjesma završi, svi slatkiši trebaju biti pronađeni. Ako neki još nisu pronašli, voditelj im malo pomogne.  Kad su svi slatkiši na pronađeni i stavljeni na hrpu, svatko uzima po jedan i zaslade se. Ili ga jedu kasnije.

9. Kamen-škare-papir

Ova igra je u opisu komplicirana, ali je djeca brzo usvoje i jako rado igraju. Dvoje po dvoje djece igraju tako da stave šake jedno nasuprot drugome i zajedno uzvikuju: kamen-škare-papir. Nakon toga moraju rukama pokazati što su izabrali biti: kamen – ostave šaku stisnutu, papir – ruku ispruže, a škare – dva prsta formiraju u oblik škara.
Ako jedno dijete pokaže kamen, a drugo papir – pobjeđuje ono dijete koje je pokazalo papir jer papir omata kamen i tako ga pobjeđuje.
Ako jedno dijete pokaže kamen, a drugo pokaže škare – pobjeđuje kamen jer kamen slomije škare.
Ako jedno dijete pokaže papir, a drugo škare – škare pobjeđuju jer škare režu papir.
E, sada slijedi objašnjenje nivoa igre.
Najniži nivo je biti pile. U početku su svi pilići i igru izvode tako da čuče i igraju se.
Onaj tko pobjedi prvi puta, postaje koka.
Onaj tko pobjedi drugi puta, postaje majmun.
Onaj tko pobjedi treći puta postaje slon.
Onaj tko pobjedi četvrti puta, postaje čovjek i pobjednik je igre.
Tijek igre je da se svi međusobno šakama nadmeću govoreći: kamen-škare-papir. Tko pobjedi i postane koka, igra sa onim igračem koji je također pobjedio i postao koka.  Tko od njih pobjedi, postaje majmun i igra sa onim igračem koji je također postao majmun. Poanta je da pilići mogu igrati s pilićima, koke sa kokama, majmuni sa majmunima itd.
Kada dva majmuna igraju skupa, tko od njih dvojice izgubi, vraća se na nivo niže i postaje koka.

10. Detektiv i ubojica

Djeca ili voditelj izaberu jednu osobu da bude detektiv. Detektiv mora izići iz sobe i čekati. Djeca plešu, ali zaklopljenih očiju.  Voditelj se u tajnosti dogovori s jednim djetetom da bude ubojica. Ubojica ubija tako da jednom djetetu, dok ono pleše, prstom ubode leđa. Kad to dijete osjeti, treba pasti nepomično na pod. Zovu detektiva iz hodnika. Detektiv ispituje: ”Tko je bio pokraj tebe? Tko ispred tebe? Na koga sumnjaš?”  Ima pravo jednom pitati sumnjivu osobu:” Jesi li ti ubojica?” Ako dijete odgovori negativno, igra se nastavlja dok detektiv ne otkrije ubojicu.

11. Ples s balonima

Djeca u parovima plešu pridržavajući balon koji im je dan svojim čelima. Moraju se gibati. Kojem paru balon padne, ispada iz igre. Pobjednik je onaj par koji najdulje ostane plesati.

12. Pauci i muhe

Djeca se podijele u dvije ekipe. Jedna ekipa su muhe i one sjede na stolicama u krugu.  Jedna stolica u krugu treba biti prazna. Iza svih stolica  stoje pauci, pa i iza prazne stolice.  Taj pauk koji nema svoju muhu treba potajno namignuti nekoj od muha. Ta muha treba što brže odletjeti sa svoje stolice na stolicu pauka bez muhe. Ako njen pauk pri tome brzo dotakne svoju muhu, mijenjaju mjesta tj. muha postaje pauk, a pauk muha. Onaj pauk bez muhe traži dalje namigujući svoju muhu. Ako muha brzo odleti i sjedne na stolicu pauka koji nije imao muhu, pauk bez muhe nastavlja namigivanjem tražiti neku drugu muhu.

 13. Tko sam ja?

Koliko ima djece, toliko pripremite papirića sa slikom nekog voća ili povrća. Papiriće zalijepite na čelo svakog djeteta. Poanta je u tome da svako dijete vidi slike drugih, ali ne vidi svoju sliku. Zatim jedno dijete počinje igru ispitujući: Jesam li crvena? Jesam li velik? Jesam li hrapav? Jesam li okrugla? Dok god je odogovr ‘Da.’, dijete može nastavljati s pitanjima. Kada dobije prvi odovor ‘Ne.’, slijedeći do njega ima pravo postavljati pitanja. Jako je važno prije same igre upozoriti djecu da ne smiju reći djetetu što je na slici na njegovom čelu, već to mora dijete samo pogoditi.  Ovu igru djeca jako vole.

14. Zamjena odjeće

Dvoje djece iziđe u hodnik i zamjene nešto odjeće ili ukrasnih predmeta koje imaju na sebi. Kad se vrate u sobu, grupa mora pogoditi što su zamijenili.

 15. Čarobna vrećica

Voditelj podijeli djecu u dvije grupe. Voditelj treba pripremiti onoliko predmeta koliko ima djece u jednoj ekipi. U čarobnu vrećicu voditelj stavi jedan predmet i izabere po jedno dijete iz svake ekipe da pogodi što je u vrećici. Dakle, ako su dvije ekipe, po dvoje djece dolazi k njemu i zavlači ruku u vrećicu. Zatim voditelju vako od njih dvoje šapne (kako ga onaj drugi iz ekipe ne bi čuo) što je unutra . Zatim dijete iz druge ekipe također zavlači ruku u vrećicu i pogađa. Šapne voditelju što je unutra. Ako su oboje točno pogodili, ostvarili su bod za svoju ekipu. Vodtelj zatim vadi predmet da ga svi mogu vidjeti. Na red dolazi drugi predmet i drugih dvoje djece, po jedan iz svake ekipe. Koja ekipa ima više bodova, pobijedila je. Trik je da se utješni bombončići mogu podijeliti ekipi koja je izgubila. Pobjednička ekipa je dobila pobjedu.

16.  Slijepi miš

Svi su u krugu, a djete u sredini ima povez na očima i po opipu treba pogoditi tko je od njegovih prijatelja ispred njega. Igra je zgodna ako je više djece na rođendanu.

 

ostavite svoj komentar