Moja pokretačka snaga

Svako treba ono nešto (ili nekoga) ga tjera naprijed, motivira, potiče…
Budući da nitko od nas nema uza se nekoga tko bi mu cijelo vrijeme govorio “hajde, ti to možeš, vjerujem u tebe, još malo…” mudro je potražiti motivaciju u sebi, ne čakati da nas motivira netko drugi.

Riječ “motiv” dolazi od latinske riječi motivus –  koji služi pokretanju,  u psihološkim smislu motiv je unutarnji poriv, ono što pojedinca navodi na neki čin, neku djelatnost.
Sve što radimo ima neki motiv ili razlog, a isti proizlazi iz naših potreba.
Athletic Body, Bodybuilding, Bodybuilder

Mnogim je ljudima motiv izvanjski, nešto izvan njih. No, često brkamo motivaciju sa trenutnom stimulacijom koja izvrsno funkcionira u sportu i sličnim aktivnostima kad nam je potrebna pojačana snaga i ustrajnost.

Achievement, Success, Good News, Jumping Aktualni motivacijski govori i govornici dobra su podloga za promišljanje o određenim temama. Dobro je čuti različita mišljenja ili viđenja neke stvarnosti ili ideje. Osim toga, zanimljivi su i pokreću naše misli i osjećaje. No, motivacija slušatelja u većini slučajeva nestaje zajedno s prestankom slušanja ili traje relativno kratko.

Pomislite na kratko na neki svoj važan cilj i odgovarajući da par pitanja provjerite je li vaša želja da to ostvarite dovoljno jaka. Motivacija počinje željom, ona je sjeme. Kad nešto silno želimo, nađemo i način da se motiviramo kako bi to ostvarili – trudimo se, radimo na ostvarenju (zalijevamo, hranimo sjeme). Promislite o tome je li vaša želja dovoljno jaka da je ostvarite? Vjerujete li da to možete? Jeste li spremni raditi na ostvarenju, ustrajati i ako se bude izazovno?Germ, Plant, Seedling, Live, Nature
Možete li zamisliti sebe u budućnosti, s ostvarenom željom?
Ako ste na odgovorili potvrdno, samo naprijed! Slijedite svoje snove…

Ako vam je bilo teško zamisliti neki važan cilj razmislite o ovome: Što sam želio biti kao dijete? O čemu sam sanjao? Što me najviše veseli nakon napornog radnog dana? Tko ili što me opušta? Što mi daje snagu kada mi je teško?

Ne znate li što je to što vas pokreće, razmislite o tome i pronađite to izgubljeno blago. Želja je sjeme iz kojeg izrastaju velike stvari, ostvaruju se ciljevi, snovi, izdiže nas iznad prosjeka…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar