Informativni izračun mirovine

Planiranje osobnih financija…

U našoj se zemlji stvari mijenjaju teško uhvatljivom brzinom i ono što vrijedi danas, sutra možda više neće. Mirovinski sustav jedan je od onih koji prolaze kroz korjenite promjene u svijetu i kod nas, i to će stanje zasigurno potrajati. Ipak, nije loše informirati se i dobiti makar okvirnu sliku onoga s čime bismo mogli raspolagati u mirovini. Uzimajući u obzir ta saznanja, možemo planirati kamo usmjeriti vlastiti novac – hoćemo li i koliko uplaćivati za mirovinsko i životno osiguranje te želimo li štedjeti, ulagati ili odabrati nešto treće.

Preko korisničkih stranica na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje – www.mirovinsko.hr (nakon pribavljanja odgovarajućega korisničkog imena i lozinke) uz uvid u osobne podatke, može se poslati i zahtjev za besplatni informativni izračun mirovine te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.
Zahtjev za informativni izračun mirovine može se podnijeti i osobno, dolaskom u područne službe/urede Zavoda. Cijena informativnog izračuna sada iznosi 70,00 kn.

Podaci za popunjavanje naloga za plaćanje naknade Zavodu:

  • Naziv računa: Državni proračun RH
  • IBAN broj računa: HR1210010051863000160
  • Model: HR26
  • Poziv na broj primatelja: 5908-558-OIB (vlastiti osobni identifikacijski broj)
  • Svrha uplate: Informativni izračun mirovine

Iako nema jedinstvenog mišljenja o tome treba li planirati svoju budućnost ili ne, svi smo mi na putu prema mirovini. Pritom ne postoji univerzalan savjet koji vrijedi jednako za sve; svaka od opcija ima svojih dobrih i loših strana. Ipak, pravovremeno informiranje i planiranje u okvirima svojih mogućnosti može nas spasiti od potencijalnog stresa te usmjeriti ka dobrom i kvalitetnom organiziranju vlastitih financija, kako sada, tako i u mirovini.

Tekst: Antonija Pleša

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar