Inhalacije eteričnim uljima

Inhalacije prvenstveno pomažu kod respiratornih tegoba, prehlade, gripe, upale sinusa, katara, visoke temperature, no udisanje eteričnih ulja preporuča se i za otklanjanje mučnina, ali i protiv tjeskobe i straha.

Vrste inhalacija

Suha inhalacija
Ovo je praktična i nadasve jednostavna primjena eteričnih ulja. Ponekad je za rješavanje respiratornih tegoba dovoljno udahnuti 2-3 kapi eteričnog ulja sa maramice. Kod tegoba gornjih dišnih putova ulje (u 30 ml biljnog ulja ukapa se 60 kapi odgovarajućeg eteričnog ulja) se lokalno utrljava u područje čela, sljepoočnica i stražnjeg dijela vrata. Ulje se ne smije nanositi na obraze, ispod očiju te na prednju stranu vrata jer može doći do iritacije kože. Lokalno utrljavanje se može koristiti s inhalacijama.

Mokra inhalacija
Ova inhalacija ima puno jače djelovanje na prohodnost dišnih putova.
Na 500 ml kipuće vode stavi se 2-4 kapi eteričnog ulja, ovisno o jakosti eteričnog ulja. Menta je, primjerice, izrazito jaka i samo kap previše onemogućava inhaliranje. Inhaliranje bi trebalo trajati do 5 minuta, ne duže. Preporuča se preko glave staviti oveći ručnik kako bi se što bolje ‘uhvatilo’ paru. Oči treba držati zatvorene.
U vrijeme prehlade ili gripre inhalirati se može 2-3 puta dnevno. Mokra inhalacija nije preporučljiva osobama koje boluju od astme niti u periodu bronhitičnog napada.
Od eteričnih ulja preporučaju se: rimska ili divlja kamilica, timijan, eukaliptus, kadulja, bor, mirta…

Difuzeri
To su naprave namijenjene raspršivanju eteričnih ulja uobliku kapljica u prostor. U difuzer se stavi preporučeno eterično ulje, uključi se, a izlaz difuzera postavi se na oko 10 cm odaljenosti od lica (točnije nosa). Na ovaj se način može inhalirati 2-3 puta na dan u trajanju do 5 minuta.
Inhaliranje putem difuzera idealno je za sve one koji ne vole vruću vodu i omatanje ručnicima. Proces inhaliranja je brži, a primjena eteričnih ulja djelotvornija i ljekovitija nego kod klasične inhalacije.

Mirisne lampice (aromalampice)
Aromalampice također su korisne, ali imaju jedan nedostatak: eterična ulja stavljaju se u vruću vodu pa dolazi do procesa razgradnje ulja čime se smanjuje njegova ljekovitost.

ostavite svoj komentar