Što je psihoterapija?

 

Osoba koja želi znati: Što je psihoterapija?

Psihoterapeut: Rad na sebi.

Osoba koja želi znati: Što to znači?

Psihoterapeut: Svatko ima potencijal koji je dobio svojim rođenjem. Uspijevamo ga razviti više ili manje pa smo tako više ili manje zadovoljni sobom, svojim izborima i životom.

Osoba koja želi znati: Što ako osoba ne želi raditi na sebi?

Psihoterapeut: To je sasvim u redu ako je osoba zadovoljna. Ako je nezadovoljna svojim životom, imat će problem. Mi imamo mogućnost izabrati razvijati nama dani potencijal ili ga ignorirati. Ignoriranje vodi nezadovoljstvu. Dugotrajno potisnuto nezadovoljstvo rezultira fizičkom ili psihičkom bolešću.

Osoba koja želi znati: Koja je uloga psihoterapeuta?

Psihoterapeut: Uloga psihoterapeuta je pomoći osobi da što više razvije svoj potencijal, uspostavi kvalitetniji odnos sa sobom. Svi odgovori se nalaze u nama samima.

Osoba koja želi znati:  A što sa odnosima sa drugima?

Psihoterapeut: Tek kada imamo dobar odnos sa sobom, kada razumijemo sebe i svoje potrebe, moći ćemo uspostaviti i kvalitetniji odnos s drugima i lakše rješavati svakodnevne životne probleme.

Osoba koja želi znati: Želite reći da za kvalitetne odnose s drugima trebamo raditi na sebi?

Psihoterapeut: Upravo tako. Možda zvuči kontradiktorno, ali je tako. Druge ne možemo mijenjati. Dovoljan je izazov mijenjati sebe. Kada se mi postavljamo drugačije, i drugi se prema nama postavljaju u druge pozicije. Ako to usporedite sa šahom, možda će vam biti jasnije. Jedan protivnikov potez utječe na vaš slijedeći potez. I birate se postaviti u odnosu na ono što je odigrao vaš suparnik.

Osoba koja želi znati: Ponekad upadnem u neku krizu. Generalno nisam tako loše. Treba li mi psihoterapeut?

Psihoterapeut: Psihoterapeut može biti sigurna luka u krizi, podrška i pomoć, a vjerojatno će se samim time skratiti vrijeme trajanja krize i učiniti je podnošljivijom za tebe i osobe oko tebe.

Osoba koja želi znati: Ok, hvala na razgovoru, možda navratim…

Psihoterapeut: Bit će mi drago…

Ivana Grabar,prof., integrativni gestalt terapeut
www.osobniterapeut.com

“Psychologist Listening To Patient “- Image courtesy of David Castillo Dominici / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar