Ispiranje nosa

Velika pomoć kod alergija…

Ispiranje nosa nije nova vijest, ali još nismo svjesni kako ta jednostavna metoda može doprinijeti očuvanju našeg zdravlja. Posudu za ispiranje nosa možete kupiti u gotovo svakoj ljekarni, a preporučit će vam ju zasigurno i vaš liječnik ako ga upitate, naročito ako imate problema sa simptomima alergije. Ispiranje nosa puno je više od samog ovlaživanja sluznice što nam je puno bliže. Ovlaživanje sluznice također je dobrodošlo. Kod ispiranja voda čisti sve nečistoće. Ispiranjem nosa za vrijeme alergije uklanjaju se alregeni i tako se ublažavaju simptomi alergije. Neki čak tvrde da bi svakodnevno ispiranje nosa sasvim uklonilo alergijske simptome. Nakon ispiranja osjetit ćete što znači disati punim plućima. Ispiranje prvih par puta može djelovati čudno i možda neugodno, ali već nakon par puta to postaje jednostavno i ugodno.

Praksa je pokazala da pomaže kod migrena.

Osim što nos postaje prohodniji, disanje dublje i opuštenije, redovito prakticiranje ispiranja prevenira prehlade, a ako do njih dođe ublažava simptome , smiruje i opušta očne mišiće, smanjuje crvenilo u očima, moguća su i poboljšanja kod bolesti uha, a mirise osjećamo intenzivnije.

Kako ispirati nos?

Zajedno sa posudom za ispiranje dobiju se i upute o korištenju. Uglavnom, voda se zagrije na temperaturu od cca 37°C (naša tjelesna temperatura). Posudu napunite vodom (obično se radi o količini od ½ litre). Na tu količinu dodamo 1 razom punu čajnu žličicu soli (preslana tekućina može malo peći). Glavu moramo staviti iznad sudopera ili bolje umivaonika ili kade. Otvor posude stavimo u jednu nosnicu i polako pustimo tekućinu kroz nosnicu. Kroz drugu nosnicu tekućina će izlaziti van.
Moguće je da vam voda curi i u usta, a to se dešava ukoliko vam je nos jako začepčljen ili niste dovoljno nagnuli glavu. S vremenom ćete naučiti kako to spriječiti, neka vas to ne brine. Ako voda izuzetno sporo curi to može biti zato što vam je nos pun nečistoća. Budite uporni i to ćete riješiti ispiranjem. Nakon što potrošite polovicu tekućine malo zastanite pa isti postupak ponovite sa drugom nosnicom.
Nakon što sasvim potrošite slanu vodu, nos morate posušiti. Začepite jednu nosnicu i pušite kroz drugu. Postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta s obje nosnice sve dok nosna šupljina ne bude potpuno suha:.Ukoliko je vani hladno , a ostane vam tekućine u nosu mogla bi vas zaboljeti glava. Ukoliko imate zdravstvenih problema (npr. polipe u nosu i sl.) najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom!

Pogledajte priloženi video i sve će vam biti jasnije.

ostavite svoj komentar