Isprobavanje nosi određene rizike

I dobro je imati ih na umu…

Tijekom kupnje često smo primorani isprobati neki odjevni predmet, obuću ili kozmetički preparat ne bismo li bili sigurni da je to za nas najbolji izbor. No, isprobavanje sa sobom nosi određene zdravstvene rizike.

Osim što su prije nas te predmete isprobavali mnogi drugi ljudi, vrlo različitih higijenskih navika, moramo biti svjesni i to da isti mjesecima stoje u skladištima i da se tretiraju raznim kemikalijama ne bi li odbili štetočine.ID-10088455

Rizici su to manji što je kontakt s predmetom koji isprobavamo manje direktan u odnosu na našu kožu i kosu. No, odjevni predmeti koje oblačimo direktno na tijelo (donji veš, majice, haljine, kupaći kostimi, šeširi, kape i sl.) uzrokovati niz kožnih problema.

Npr. za pretpostaviti je da je šešir ili kapu prije vas isprobao niz drugih osoba. Gljivice, prhut, uši, prljavština, samo su neki od mogućih problema koje možete prenijeti na svoju glavu. Savjet?
Pa, teško je očekivati da ćete uvijek sa sobom nositi neku zaštitu, ali možda biste o njoj mogli razmisliti ako ciljano idete u kupovinu nekog pokrivala za glavu. Kupljeni šešir ili kapu svakako operite ili barem iščetkajte i pošpricajte nekim dezinfekcijskim sredstvom prije nego ga počnete koristiti.

Kupujete li obuću savjetujemo da istu ne isprobavate bez čarapa jer se u protivnom možete zaraziti gljivicama. U većini trgovina s obućom na raspolaganju su vam čarapice za isprobavanje, a iste možete ponijeti sa sobom kada ciljano krećete u kupovinu obuće. Kupljenu obuću također bi bilo uputno dezinficirati prije nošenja.

Najopasniji odjevni predmeti za isprobavanje su kupaći kostimi i donji veš. Kod isprobavanja važno je činiti to preko vlastitog donjeg rublja, a prije nošenja svakako treba obaviti pranje. Ne želite znati što se sve nađe na istim odjevnim predmetima, a svakako nakon isprobavanja operite ruke.

Dekorativna kozmetika idealna je za razvoj niza bakterija. U trgovinama s kozmetikom obično na raspolaganju imamo razne testere. Iako je puno lakše odabrati kozmetički preparat nakon što ga isprobamo, takvo bi postupanje trebalo izbjegavati i kad god je to moguće zatražiti od prodavača jednokratni aplikator za nanošenje.

U svakom slučaju, kod kupovine treba biti oprezan. Nije nam namjera stvarati paniku, ali vjerujete, bolje je spriječiti nego liječiti. Kožna oboljenja kao posljedica nemarnog ponašanja i ignoriranja ovakvih savjeta nerijetko su dugotrajna i teško ih je riješiti.

“Young Lady Putting Lipstick” – Image courtesy of Ohmega1982 / FreeDigitalPhotos.net
“Lady With Bad Luck Broken Shoe” – Image courtesy of sattva / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar