Ispunjen život

Odredite prioritete…

Na satu filozofije profesor je držao predavanje. Na početku sata podigao je veliku, praznu staklenku, stavio je na stol i napunio teniskim lopticama. Potom je upitao studente smatraju li da je stalenka puna. Da, puna je, složili su se studenti.
No, profesor je tada u staklenku usipao punu šaku manjih kamenčića koji su popunili prostor između teniskih loptica. Upitao je studente smatraju li da je sada staklenka puna. Složili su se da jest.
No, profesor je tada uzeo posudu punu pijeska i isipao pijesak u staklenku sa lopticama i kamenčićima. Pijesak je popunio praznine između loptica i kamenčića.
Potom je opet upitao studente smatraju li da je sada staklenka puna. Da, sada sigurno jest, zaključili su studenti. No, Tada je profesor u staklenku ulio veliku šalicu punu kave. Kava je natopila pijesak.
Nije bilo potrebe pitati je li sada staklenka puna.

„Želio bih da ovu staklenku zamislite kao svoj život – teniske loptice kao stvari koje su važne, poput obitelji, djece, zdravlja. Kamenčići su također važne stvari u životu – posao, dom, automobil i sl. Pijesak simbolizira male stvari – hobije, putovanja, male životne radosti.

Ako svoj život odmah napunite pijeskom teško ćete pronaći mjesta za kamenčiće i loptice. Treba voditi računa o stvarima koje su ključne za ispunjen i sretan život.
Igrajte se sa djecom. Nađite vremena za odlazak liječniku. Izađite sa partnerom u kino ili na večeru. Uvijek će se naći vremena za čišćenje kuće, popravke i sl.
Pobrinite se prvo za teniske loptice – stvari koje su stvarno važne. Potom za sve ostalo.

I to bi bio kraj priče da jedna studentica nije upitala:“ A što predstavlja kava, profesore?“
„Drago mi je da ste pitali. Kavu ulijevam da bih vam predočio kako bez obzira je li vam život ispunjen, uvijek ima prostora za šalicu kave sa prijateljem.“

ostavite svoj komentar