Izbjegavanje i odgađanje sportskih aktivnosti

S dijetama i tjelovježbom često ‘odlučujemo’ krenuti od ponedjeljka iliGym, Republic, Dominican, Gym, Gym, Gym prvog u mjesecu, a kad spomenuto vrijeme dođe nađemo izgovor i ponovno odgađamo početak. Nerijetko i krenemo no, posustanemo što zbog nerealnih očekivanja, što zbog previsoko postavljenih granica, manjka volje ili drugog. Pronalazimo sve moguće izgovore i razloge zašto to ne činiti, a potom smo nezadovoljni sobom i ulazimo u začarani krug.

Nemamo vremena

Istina je da su mnogima od nas dani natrpani obavezama. Ipak, tjelovježba nije samo zabava, ona je nužna za održavanje i psihičkog i fizičkog zdravlja. Izbjegavanje tjelovježbe rezultira ukočenošću, manjkom snage i energije, umorom. Takvi teže obavljamo svakodnevne aktivnosti. Osim toga, tjelovježba potiče dobro raspoloženje.
Ukoliko ste jutarnji tip, ustanite pola sata prije i vježbajte; bit ćete si zahvalni cijeli dan.

Nemamo novaca

Za neke je aktivnosti potrebno izdvojiti novac. S druge strane, za brzu šetnju, vožnju biciklom ili vježbanje kod kuće dobra volja je najvažnija. Sve drugo može se posložiti. Active, Activity, Ball, Exercise, Female

Ubija nas dosada dok vježbamo

Neke su vježbe dosadne. Stoga je najvažnije prihvatiti to u svojoj glavi i  prevladati otpor prema dosadi. Od pomoći može biti glazba koju volimo i  društvo za vježbanje. Osim toga, svatko može pronaći onu vrstu tjelovježbe boja mu najbolje odgovara. Važno je ne zadavati si previsoke ciljeve: bolje je redovito vježbati po malo, nego se periodično iscrpljivati napornim vježbanjem.

Odgađamo početak 

Ponedjeljak je dan kao i svaki drugi. Ako smo ozbiljno odlučili vježbati, sasvim je svejedno je li ponedjeljak, srijeda ili neki treći dan u mjesecu. Postoje osobe koje vole organizirati i postavljati svoje ciljeve po danima ili tjednima i tada je sasvim u redu uzeti ponedjeljak kao početak; ipak, pripazimo da nam on ne posluži samo kao isprazna izgovor za odgađanje.

Umorni smoDumbbells, Woman, Dumbbell, Gym, Obverse

Umora i bezvoljnosti biti će manje ukoliko budemo prakticirali neku tjelesnu aktivnost. Osobe koje vježbaju imaju više snage, lakše se suočavaju sa stresom i emocionalnim naporima, imaju više energije.

Nažalost, nema čarobnog recepta. Moramoe odlučiti, ustati s kauča, krenuti i ustrajati.

Image by Pixabay

ostavite svoj komentar