Izbjegavanje i odgađanje sportskih aktivnosti

More izgovora i isprika…

Sa dijetama kao i sa sportskim aktivnostima uvijek počinjemo od ponedjeljka, a onda dođe taj famozni ponedjeljak ili prvi u mjesecu i mi nađemo neki izgovor i ponovno odgađamo početak. Ili, ne manje često, počinjemo i posustajemo zbog prevelikih očekivanja ili previsoko postavljenih granica ili zbog manjka volje. Drugim riječima, pronalazimo sve moguće izgovore.

Najčešće tvrdimo kako nemamo vremena…
Istina je da su većini nas dani pretrpani obavezama. Ipak, bavljenje sportom nije samo zabava, odnosno nešto što možemo, ali i ne moramo upražnjavati u slobodno vrijeme; ono je nužno za održavanje i psihičkog i fizičkog zdravlja. Osobe koje se osjećaju loše, ukočeno i bez snage više vremena trebaju za obavljanje nečega nego osobe koje se redovito bave nekom fizičkom aktivnošću. Ukoliko ste jutarnji tip, ustanite pola sata prije i odvježbajte; bit ćete zahvalni sebi cijeli dan.

… ili nemamo novaca…
Istina je da za neke aktivnosti treba izdvajati novac. S druge strane, za brzu šetnju, vožnju biciklom (ako ga posjedujete) ili vježbanje kod kuće (uz glazbu ili YouTube videa) ne treba vam puno više od volje.

..a ubija nas i dosada dok vježbamo…
Neke su vježbe neophodne, ali i ubitačno dosadne. U glavi morate prevladati otpor prema dosadi. Pustite glazbu koju volite, pronađite društvo za vježbanje, pronađite vrstu aktivnosti koja vas najmanje opterećuje. I nikako si ne zadajte previsoke ciljeve. Bolje je redovito vježbati po malo, nego se periodično iscrpljivati sa napornim vježbanjem.

…ili, pak, počinjemo u ponedjeljak…
Ponedjeljak je dan kao i svaki drugi. Ako ste ozbiljno odlučili vježbati, sasvim je svejedno je li ponedjeljak, srijeda ili neki treći dan u mjesecu. Postoje osobe koje vole organizirati i postavljati svoje ciljeve po danima ili tjednima i tada je sasvim u redu uzeti ponedjeljak kao početak; ipak, potrudite se da vam on ne posluži samo kao isprazna izlika.

..umorni smo…
Moramo shvatiti i prihvatiti da će i umora i bezvoljnosti biti manje ukoliko budemo prakticirali neku tjelesnu aktivnost. Osobe koje vježbaju imaju više snage, lakše se suočavaju sa stresom i emocionalnim naporima, imaju više energije.

Nažalost, nema čarobnog recepta. Morate odlučiti, ustati s kauča, krenuti i ustrajati.

ostavite svoj komentar